nieuws

Agentschap Telecom: etherpiraten gaan steeds verder om illegale zender te beschermen

Etherpiraten nemen steeds verdergaande maatregelen om de ontmanteling van hun zendapparatuur te vertragen of te voorkomen. Dat concludeert het Agentschap Telecom in het jaarverslag 'Staat van de Ether' over 2016. Twente is een van de regio's in Nederland waar relatief veel zendpiraten voorkomen.
Om het de opsporingsinstanties lastig te maken wordt steeds meer apparatuur in gebarricadeerde zeecontainers, er worden asbestplaten rondom zendapparatuur geplaatst en worden brandstofvaten in antenneconstructies gehangen constateert het Agentschap. 

Boetes

Er zijn vorig jaar landelijk 56 boetes uitgedeeld en in 51 gevallen werd een last onder dwangsom opgelegd aan etherpiraten die werden getraceerd.

Nog weinig zendpiraten voor de rechter

Het aantal juridische zaken over illegaal uitzenden zonder dat de etherpiraat bekend is lag een stuk hoger. Er waren 118 strafrechtzakenzaken waarbij (nog) geen verdachte in beeld is. Bij negen zaken die voor de rechter werden gebracht was er wel een verdachte in beeld.
In het jaarverslag stelt het Agentschap Telecom dat bij het barricaderen van de zenders vaak sprake is van milieuschade, vernieling, diefstal en bedreiging. "Dat kost de samenleving veel geld. Dergelijk crimineel gedrag kan plaatselijk zelfs leiden tot uitval van mobiele netwerken, het C2000-netwerk en tot een verminderde bereikbaarheid van 112."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.