nieuws

Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle niet naar Londen na aanslagen, Pius X in Rijssen wel

'Wat is wijsheid?' Directeuren van middelbare scholen stellen zichzelf regelmatig die vraag als het gaat over de excursies naar Europese steden. De aanslagen in grote steden zorgen voor een lastige afweging, die door scholen heel verschillend wordt gemaakt. Zo gaat De Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle niet naar Londen, maar het Pius X College in Rijssen wel.
"Zelf zou ik misschien wel gaan. Maar we zijn toch op pad met tachtig leerlingen, andermans kinderen", zegt Theo Jansen, teamleider bovenbouw van het Thorbecke College.
Vooral na de laatste aanslag in Londen kwamen de vragen van ouders die aangaven dat ze niet wilden dat hun kinderen naar Londen zouden gaan. Daarom heeft de school besloten de excursie naar de wereldstad te schrappen. De leerlingen zelf weten dat nog niet. Ze worden morgen bijgepraat over het hoe en waarom.
"Dat worden boeiende gesprekken", verwacht Jansen. "We zouden 6 juli gaan. De voorbereiding heeft veel werk gekost. We kijken nu naar een alternatieve locatie. Dat wordt waarschijnlijk een themapark in Duitsland."

Rijssen

Het Pius X College in Rijssen gaat over anderhalve week wel op excursie naar Engeland. "We gaan vier dagen naar Zuid-Engeland en een bezoek aan Londen is daar onderdeel van, op de laatste dag", legt locatiedirecteur René Grol uit. "We bekijken van dag tot dag wat we gaan doen."
Maar risico's moet je niet opzoeken, toch? 'Nee', vindt ook Grol. "Maar waar zoek je iets op?", vraagt Grol zich hardop af. Hij wil er maar mee zeggen dat het overal kan gebeuren en vooral dat je nooit weet wanneer of waar iets gebeurt. "Leerlingen kijken er toch naar uit. Angst moet niet regeren."

Zorgen ouders
Maar ook bij Pius X hebben ouders zich met zorgen gemeld bij de school. "Met die ouders gaan we in gesprek. En als ouders echt niet willen dat leerlingen gaan, kunnen we annuleren."
De leerlingen zelf willen volgens de locatiedirecteur gewoon gaan. Maar vragen hebben ze wel over de trip. "'Hoe gaat dat dan in Londen?' Is een vraag die ons wel is gesteld", aldus Grol. 

Dat terrorisme een steeds grotere invloed heeft op die tripjes, staat als een paal boven water. Voor het Thorbecke is het al het tweede jaar op rij dat er een streep gaat door de excursie naar een Europese hoofdstad. Vorig jaar werd de trip naar Parijs geannuleerd. Ook toen vanwege aanslagen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.