nieuws

Staphorst weigert mee te werken aan plaatsing windmolens bij Punthorst

De drie windmolens die al in Staphorst staan
De drie windmolens die al in Staphorst staan
De gemeente Staphorst wil best nieuwe windmolens plaatsen, maar absoluut niet in het provinciaal zoekgebied voor windenergie rondom Punthorst. De provincie Overijssel heeft dat gebied op het oog voor de plaatsing van nieuwe windturbines.Â
Het zuidelijk deel van de gemeente Staphorst is zoekgebied als het gaat om windenergie. De provincie moet voor 2020 nog een stuk of drie, vier molens plaatsen om aan de afspraken met het Rijk te voldoen. De provincie wil dit realiseren in de kleinste gemeente van Overijssel. Maar die werkt niet mee aan dat plan. 

Staphorst heeft al windturbines

In Staphorst staan al sinds 2003 drie turbines. Die krijgen in de toekomst dubbel zoveel capaciteit, maar dat is nog steeds niet voldoende om de doelstelling voor duurzame energie te halen. Als Staphorst niet uit eigen beweging meewerkt, doet de provincie het zelf met een zogeheten Provinciaal Inpassingsplan (PIP). Dan heeft de gemeente het nakijken.
De oplossing is volgens burgemeester en wethouders dat Staphorst wel meewerkt aan windenergie en de bouw en beheer van molens voor honderd procent in handen legt van een burgercoöperatie, die dan ook de financiële opbrengst van de molens opstrijkt.
De meerderheid van de gemeenteraad is het daar mee eens, maar wil de molens niet in het provinciaal zoekgebied.

Staatsbossen mogelijk alternatief voor windmolens

Daar staan al drie molens en er is volgens de meerderheid van de raad absoluut geen draagvlak voor nieuwe exemplaren in dit gebied, ook al niet omdat net over de gemeentegrens met Dalfsen en Zwolle ook al acht turbines staan. Er moet volgens de raad een onderzoek komen waar de molens wél kunnen komen. Het zou kunnen in de Staatsbossen.
PvdA, Gemeentebelangen en Liberaal Netwerk zijn wel bang dat de provincie deze uitsluiting juist aangrijpt om een Provinciaal Inpassingsplan op te leggen. Het is de grote vraag hoe Overijssel reageert op de beperkingen van de gemeente Staphorst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.