nieuws

Provincie Overijssel geeft gemeente Haaksbergen drie opties voor vuilverwerker Langezaal

Afvalverwerkingsbedrijf Langezaal in Haaksbergen
Afvalverwerkingsbedrijf Langezaal in Haaksbergen © RTV Oost/ Laura Smit
Een nieuw hoofdstuk in de strijd tussen afvalverwerker Langezaal en de bestuurslagen van het Nederlandse staatsbestel, in dit geval de gemeente Haaksbergen en de provincie Overijssel. Er moet namelijk een besluit worden genomen over een bestemmingsplan voor het pand.
Aan de Industriestraat in Haaksbergen wordt al jaren gesproken over een verhoging van twee schoorstenen en uitbreiding van de werkzaamheden van Langezaal. Daarvoor moet een akkoord worden gegeven door de gemeente aan de provincie; een verklaring van geen bezwaar. Één probleem: die verklaring komt er maar niet.
Dat had de gemeente afgelopen april willen doen, maar die beslissing is opgeschoven naar december. Dat komt voor wethouder Ellen Prent te laat en zij heeft gisteravond aan de gemeenteraad laten weten dat er drie, snellere, opties zijn, aldus de Twentsche Courant Tubantia

1) 'Gemeente verleent voor 15 juni toestemming, anders neemt de provincie het over'

Deze optie heeft niet de voorkeur van het college van B en W in Haaksbergen en ook niet van de gemeenteraad. De gemeente is verzocht om voor 15 juni toestemming te verlenen voor uitbreiding van Langezaal. Gebeurt dit niet, dan gaat de provincie de plannen zelf invullen en de gemeenteraad dwingen om toe te stemmen.

2) 'Verklaring van geen bezwaar wordt verleend door de gemeente'

De gemeente houdt nog altijd een slag om de arm, omdat ze meer duidelijkheid wil over mogelijke geluids- en stankoverlast bij een uitbreiding van de werkzaamheden van Langezaal. Als ze akkoord gaat met het geven van de verklaring, kunnen omwonenden zich niet gehoord voelen.

3) 'Proces versnellen en akkoord in september'

Dit zou geen overhaaste beslissing betekenen van de gemeente en een kans bieden om de omwonenden wat uitgebreider te spreken en het onderzoek naar overlast iets uit te breiden. De provincie zou akkoord moeten gaan met dit plan.
In de verwijzingen hieronder een overzicht van de jarenlange strijd die Langezaal al voert met de gemeente Haaksbergen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.