nieuws

Groeiende afvalberg langs de IJssel zorgt voor onveiligheid; steeds meer gebroken glas

"Ontoelaatbaar", zegt de Deventer wethouder Frits Rorink over het toenemende zwerfafval langs de IJssel.Â
Steeds meer recreanten weten de nieuwe nevengeulen van de IJssel te vinden. De zij-takken zijn aangelegd in het kader van Ruimte voor de Rivier. "Met name bij zonnig weer is het aantal recreanten behoorlijk toegenomen en daarmee ook de hoeveelheid zwerfafval", heeft de wethouder geconstateerd.

Gevaarlijke vormen

Gebroken glas, plastic flessen, lege kratten bier. Harry Joling is vrijwillig schoonmaker van de IJsseloever bij Deventer en stuit op steeds meer afval. Hij luidt nu de noodklok: "Omdat het langzaam gevaarlijke vormen aan gaat nemen. Al dat gebroken glas. Het is onderhand niet meer verantwoord dat je met je kinderen of een hond naar de IJssel gaat."
Joling hoopt op een mentaliteitsverandering om het tij te keren. Anders ziet hij het somber in. En raken schoonmaakploegen, zoals vanaf de Deventer Worp, gedemotiveerd. "Want het is net als bij varkens; de boer ruimt het op en daarna schijten de varkens vrolijk verder in een andere hoek."

Zeg het tegen elkaar

Ook wethouder Rorink stuurt aan op gedragsverandering. "Ik snap dat mensen ook roepen om meer controle en het uitdelen van boetes. Maar laten we beginnen met vast te stellen dat we hier te maken hebben met gedrag van mensen. Ruim je eigen rotzooi op en zeg het tegen elkaar. En wij gaan kijken naar aanvullende maatregelen die nodig zijn om dit zwerfafval te verminderen."
Inmiddels is er door Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies een prijsvraag uitgeschreven. Voor het beste particuliere idee om de afvalhoeveelheid terug te dringen, is 5.000 euro beschikbaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.