nieuws

4OOST: spiksplinternieuw en uniek

4OOST, een spiksplinternieuw festival staat op stapel. Al over een week. 16 en 17 juni. Waarom het uniek is? Nou, omdat de vier theaters in Oost-Nederland voor de allereerste keer samen een festival organiseren.Â
En het idee is echt leuk: het festival wordt in vier steden tegelijk gehouden. In twee dagen. Met allerlei pareltjes uit de regio. Denk aan The Young Ones, Toneelgroep Oostpool, de Nederlandse Reisopera, Theater Gnaffel, het Valerius en Orkest van het Oosten, Kameroperahuis, theater Sonnevanck! De lijst is lang. En daarom ook zo mooi, want het betekent dat je op een avond allerlei speciaal gemaakte korte voorstellingen kunt zien. Je ‘festivalt’ door het theater van act naar act. Met muziek en zonnige drankjes. 
Die acts worden ook nog eens op de meest gekke plekken in het theater gehouden, achter de coulissen, op het dak, boven aan de trap. En the Young Ones komen zelfs met een heuse festivalcamping, want -zeggen ze zelf- wat is nou een festival zonder camping en bloemen in je haar (of op je jurk). 
Het festival is dus bedacht door de vier directeuren van de grote theaters in Deventer, Enschede, Zwolle en Hengelo. Ze vormden een stichting 4 Oost en schreven een plan om ‘beleid om te toveren met podiumkunsten’. Met de provincie als backbone op de achtergrond, want daar komt de financiële steun vandaan. En die komt rechtstreeks weer bij ons terecht, inwoners van het oosten, omdat een dagkaart of een passe-partout voor twee dagen veel minder kost dan een gemiddelde theateravond. Sla uw slag en geniet, zou ik zeggen. 
Inga Tjapkes
Zondag alvast een kleine vooruitblik op het 4OOST-festival in OverUIT de Kunst op TV Oost om 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. Het schema van de vier theaters kun je bekijken op de website van 4Oost.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.