nieuws

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer mag niet in het Twents praten in Europarlement

Annie Schreijer-Pierik (CDA)
Annie Schreijer-Pierik (CDA)
Het was een mooi gebaar: ter ere van het 25-jarig bestaan van het Europees Handvest voor regionale talen een toespraak in het Twents houden. En dat in het Europees Parlement. Naar een idee van  Europarlementslid Josep Maria Terricabras. Maar er is een probleem, want het mag niet volgens de regels.
Antonio Tajani, de Italiaanse president van het Europees Parlement, heeft laten weten dat er in het reglement van orde van het Europese orgaan is vastgesteld dat alleen officiële talen worden gesproken. Geen uitzonderingen.

Niet de eerste keer...

In 2006 is er ook al een discussie geweest en een verzoek tot het spreken in de streektaal ingediend. Ook toen werd er geen toestemming gegeven voor het spreken in niet-officiële talen zoals Canga Fano het omschrijft.
De president blijft ook elf jaar later achter dat besluit staan en wil niet dat er op 12 juni in het Twents wordt gepraat.

Moedertaal

Schreijer-Pierik wilde aandacht schenken aan het 25-jarig bestaan van dat Handvest, omdat volgens haar veel mensen hun streektaal zien als een moedertaal. Daarnaast wilde zij dat er geld beschikbaar wordt gesteld voor culturele programma's met betrekking tot de streektaal.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.