nieuws

'Trein door rood sein door personeelsproblemen bij Arriva'

Het tekort aan machinisten en stewards van Arriva heeft ertoe geleid dat een trein door een rood sein is gereden.
Dat zegt directeur Anne Hettinga van Arriva in een reactie op een brief van de vakbond. Die trok aan de bel over de personeelsproblemen omdat de veiligheid op de trajecten Zwolle-Emmen en Hardenberg-Almelo in het geding is.

Problemen

Het incident deed zich niet voor op één van die trajecten, maar het staat vast dat de problemen bij Arriva een zware wissel trekken op het personeel. En dat geeft dus problemen. "We hebben een rood sein passage gehad", aldus Hettinga.  De directeur vindt niet dat de veiligheid op de Vechtdallijnen in het geding is. "Anders zouden we niet meer rijden."
Door de problemen komt het nu voor dat ook op de Vechtdallijnen treinen rijden zonder conducteur en teammanagers moeten inspringen om gaten in roosters van machinisten op te vangen. Een situatie die verre van ideaal is en Hettinga zou het graag oplossen.
Hettinga erkent de problemen. "We hebben moeite plekken op te vullen en daar baal ik van", aldus de directeur. Volgens de bond VVMC ligt dat aan de arbeidsvoorwaarden voor machinisten en stewards. Hettinga noemt ook een andere reden. "Mensen moeten ook geschikt zijn om machinist of conducteur te worden." 
"Op dit moment zouden wij vijftig mensen een vaste job of tijdelijk werk kunnen bieden", zegt de directeur. "Dat zou de boel wel verlichten."
In de zoektocht naar nieuwe mensen werkt Arriva samen met verschillende instanties waaronder het UWV. 

Niveau dienstverlening

Als de problemen niet op korte termijn worden opgelost kunnen de personeelsproblemen er toe leiden dat Arriva noodgedwongen minder treinen moet laten rijden. "Dat kun je nooit helemaal uitsluiten", aldus Hettinga. "We kunnen nu geen dienstverlening bieden van het niveau dat we willen en daar baal ik van."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.