nieuws

Zoeken naar de heldere lijn met Mien Ruys

Mien Ruys geldt als één van de belangrijkste tuin- en landschapsarchitecten van de 20e eeuw. De invloed die ze heeft gehad op het uiterlijk van Nederland komt uitgebreid aan de orde in de 'De complete biografie van Mien Ruys; zoeken naar de heldere lijn'.
Ruys hoort in het rijtje thuis van Le Corbusier, Rietveld en Mondriaan. Net als zij zocht Mien Ruys naar heldere lijnen, door bijvoorbeeld strak geschoren heggen met als contrast de veelkleurige beplanting. De proeftuinen in Dedemsvaart zijn nu een rijksmonument. Daar deed zij haar hele leven onderzoek naar de toepassing van planten, materialen en vormgevingselementen.

Bielzen Mien

Het boek, geschreven door Leo den Hulk is net op de markt en vandaag signeerde hij bij de tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart voor een schare fans. Ze was en is nog steeds populair en had zelfs meerdere bijnamen. Eén spraakmakende was Bielzen Mien. "Die naam had ze te danken aan de spoorbielzen die ze in de Nederlandse tuinen introduceerde in de jaren zeventig. Andere materialen waren gereserveerd om huizen te bouwen", aldus Den Hulk.

Gevoel voor de tuin

"Waarin ze zich ook onderscheidde, was dat ze het gevoel over kon brengen. Het gevoel wat tuinen aantrekkelijk maakt, voor de seizoenen en voor de schoonheid van de natuur. Het ging haar niet alleen om tuinen, de natuur vond ze net zo belangrijk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.