nieuws

Overijsselaar levert jaarlijks 3,6 kilo aan afgedankte elektrische apparaten in

Milieustraat aan de Westfalenstraat in Deventer
Milieustraat aan de Westfalenstraat in Deventer
De inwoners van Overijssel geven gemiddeld 3,6 kilo aan afgedankte elektrische apparaten en lampen af op de milieustraat in hun gemeente. Dat blijkt uit cijfers van inzamelaar Wecycle. In heel Nederland ging het vorig jaar om gemiddeld 4,7 kilo per inwoner aan e-waste, de officiële benaming voor elektrische apparaten die als afval worden aangeboden.
De Twentse gemeenten Oldenzaal en Borne vormen de top in Overijssel als het gaat om de inzameling van e-waste. De gemeenten zamelden respectievelijk 5,9 kilo en 4,8 kilo per inwoner in.
Wecycle is een stichting die de inzameling en recycling van e-waste organiseert. Doel is om gemeenten te stimuleren meer e-waste in te zamelen. In totaal zamelde Wecycle vorig jaar 110 miljoen kilo in. Daarvan is 65 miljoen kilo afkomstig van gemeenten en 45 miljoen kilo van winkels.
Wecycle laat de ingeleverde elektrische apparaten en lampen optimaal recyclen en bereikt daarmee een toepassing van 97 procent. Van elke 1.000 kilo aan e-waste komt 800 kilo terug als grondstoffen en wordt 170 kilo ingezet als brandstof in hoogrendement energiecentrales.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.