nieuws

Verzamelaar uit Wijhe doet onder dwang afstand van 80 gasflessen

Hij verzamelt ze al 35 jaar, lege gasflessen, maar nu moet de bijzondere collectie weg. De gemeente Olst-Wijhe heeft besloten dat Hans Voortman uit Wijhe tachtig gasflessen moet inleveren.
De 60-jarige Voortman kookt op gas uit flessen en verwarmt zijn woning met een steenkolenkachel. "Het is niet zo dat ik niet aangesloten wíl zijn op het aardgas. Maar ik heb daar tot op heden geen belang bij”. 

Gasflessen van verschillende merken en kleuren liggen opgestapeld naast zijn boerderij. Enkele flessen zijn zelf gebruikt. Andere komen van braderieën en rommelmarkten. 

Milieudelict volgens gemeente
"Volgens de gemeente is het een milieudelict", aldus de verzamelaar. "Ik ben het er niet mee eens. De flessen zijn niet geschikt voor hergebruik en er zit geen statiegeld op. Het is gewoon oud ijzer." 

Voortman woont in het buitengebied van Wijhe. Hij komt weinig van zijn erf af. Een oogziekte maakte hem jaren geleden arbeidsongeschikt. Met zijn linkeroog ziet hij niets. En met zijn andere oog nog zo’n 10 tot 20 procent. "Het gaat dagelijks achteruit", vertelt hij. 

Ambtenaar van het erf afgestuurd
De verzamelaar ziet geen andere keuze dan afstand te doen van zijn gasflessen. "De persoon van de gemeente dreigde met een dwangsom. Maar hij kon zijn verhaal niet afmaken want ik heb hem van het erf afgestuurd."

Toch laat Voortman zich niet kennen. "Er zit kans in dat ik opnieuw begin met het verzamelen van gasflessen. Ik sluit niets uit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.