Organisatie StrongmanRun Hellendoorn wil veiligheidskeurmerk na ongeluk in Venlo

"Er moet een landelijk veiligheidskeurmerk komen voor obstacleruns." Die oproep doet Marian Freriks, organisator van de StrongmanRun en de StrongSisterRun in Hellendoorn. Dit weekend overleed een jonge deelneemster van een obstaclerun in Venlo toen ze van een grote glijbaan het water ingleed en er iemand op haar terecht kwam.

"Afschuwelijk, dat is een nachtmerrie. Dat wens je niemand toe en dat wil je zelf ook echt niet meemaken in je eigen evenement", reageert Freriks. "Dat de veiligheid hier en daar te wensen overlaat, dat is een gegeven. Van mij mogen er landelijke veiligheidseisen worden opgelegd, dat roep ik al jaren."

Freriks vervolgt: "Er zijn zoveel obstacleruns, de veiligheid kan dan in het geding zijn. Op het moment dat je daar eisen aan stelt, dan kun je ook een soort keurmerk geven. Ik ben heel blij dat er al wel een branche-organisatie is. Dan dwing je organisaties om goed te kijken naar de veiligheid van het evenement."

De grotere runs hebben de veiligheid volgens Freriks prima op orde. "Maar bij de kleinere runs, met lokale bouwers, vraag ik mij af in hoeverre ze de zaak op orde hebben. Het vraagt heel veel om een goede obstaclerun te organiseren, daarom zijn die kosten ook zo hoog. Maar hoe het ongeluk daar is gebeurd, wordt onderzocht."


Gevolgen StrongmanRun
Aan de StrongmanRun in Hellendoorn doen jaarlijks zo'n achtduizend mensen mee. Gevolgen voor het evenement in Hellendoorn heeft het ongeluk volgens Freriks niet. 

"We werken allereerst met professionele obstakelbouwers. Niet iedereen kan zomaar obstakels bouwen. Daar moet je echt een bedrijf voor hebben die daar ervaring in heeft en de deskundigheid in huis heeft. De obstakels moeten bestand zijn tegen een groot aantal deelnemers. De breedte, de snelheid waarmee obstakels genomen worden. Dat zijn allemaal dingen die je mee moet nemen in de bouwconstructie. Daarnaast maken wij van elke obstakel een uitgebreide risico-inventarisatie. Dat wordt vervolgens in protocollen verwerkt, waarin staat hoe je daar mee omgaat als organisatie."

Freriks laat weten dat de StrongmanRun dan ook niet aangepast hoeft te worden. "Maar wij blijven er wel heel scherp op."

Deel dit artikel: