Kingschool in Denekamp eerste Mindfulschool in Overijssel

Vanaf groep 2 krijgen alle kinderen van de M. L. Kingschool in Denekamp les in mindfulness. Voor mindfulnessgoeroe Eline Snel aanleiding om de school het predikaat Mindfulschool te bezorgen. Het is de eerste school in Overijssel die zich zo mag noemen.

"Laat je schouders hangen. Leg je handjes losjes op schoot of op tafel, wat jij maar prettig vindt." Kleuterjuf en mindfulnesstrainer Lieke Bosch laat de vijf- en zesjarigen van groep 2 ontspanningsoefeningen doen. Een enkeling valt er bijna bij in slaap. 

Onrust in hun lijf

Mindfulness voor kinderen van groep 2, is dat niet wat overdreven? "Nee", meent juf Lieke. De kinderen hebben heel veel onrust in hun lijf en in hun hoofd en het werkt heel goed als je daar wat rust in kunt brengen".

Kikker Kees, een kikker in lotushouding, speelt een belangrijke rol bij de lessen. "Hij is onze vriend. Hij helpt ons op de adem letten. Stilzitten. En je ogen dicht", zegt de zesjarige Bente.

Massage

Thuis doen de kinderen oefeningen ook. Fay (5): "En de massage, die doe ik bij mijn mama". De kinderen masseren in tweetallen elkaars rug terwijl juf Lieke leest over de wind, regendruppels en draaikolken.

Hoewel de school nog maar een jaar bezig is, ziet directeur Magda Nijmeijer op het schoolplein al resultaat. "Als iemand bijvoorbeeld is gevallen, zeggen kinderen tegen elkaar 'adem in, adem uit, doe maar even rustig'. En dat is heel erg leuk." 

Minder pestprotocollen

De Troelstraschool in Amsterdam werkt al zes jaar met mindfulness. Volgens Eline Snel zijn de schoolprestaties omhoog gegaan en zijn er minder pestprotocollen nodig.

Meer over dit onderwerp:
onderwijs mindfulness Noordoost-Twente Nieuws
Deel dit artikel: