nieuws

Winkel is kwestie van lange adem en onderscheidend vermogen

Zelfstandige winkeliers in Overijssel staan onder druk. Wat moet je doen om te overleven? In elk geval beschikken over een lange adem.
Het gedrag van consumenten is veranderd. De consument eist een compact winkelgebied. Als winkelier wordt de plek waar je winkel is gevestigd steeds belangrijker. Voor een goede toekomst verhuisde herenmodezaak Ebeling van Eibergen naar het centrum van Hengelo.

Verhuizen was noodzaak

Eigenaar Mario op den Camp speelde al langer met de gedachte om de winkel naar een grotere plaats te verhuizen. Toen het juiste pand vrijkwam, werden de verhuisdozen ingepakt. "We vinden Hengelo een mooie stad, met een mooi centrum. In combinatie met de situatie waarin we zaten in Eibergen was het een goed moment om de stap te maken."
Vaste klanten reageerden verbaasd. "Hoe kun je dit nou doen, zo'n grote stap? Dat was vaak de eerste reactie", vertelt Mario.
Dat opa het pand in Eibergen zelf nog had gekocht en dat de familie uit Eibergen komt, zijn sentimenten die hem er niet van weerhielden om de stap naar Hengelo te maken. "Want Eibergen is een krimpregio. Als je naar de toekomst kijkt en je ziet de markt, dan was het wel wijs om van locatie te veranderen."

Kwestie van lange adem

Voor het snelle geld hoef je geen winkel te openen, weet Agnes Aelders, alias mevrouw Noot. Aelders zit met haar notenwinkel aan de Broederenstraat in Deventer. "Het is vooral een kwestie van volhouden en proberen de klanten aan je te binden", vertelt ze. "Ik zie weleens mensen om me heen en dan zijn ze weg en dan denk ik: hebben ze er wel voldoende tijd en energie in gestoken?"
Want naast kapitaal moet je ook tijd in een winkel investeren. "Er zijn jonge mensen die denken dat het geld gelijk gaat rollen, maar je hebt natuurlijk veel kosten en je moet een lange adem hebben", is haar wijze les. 

Winkels zullen altijd blijven

Winkeliers die het over de toekomst hebben, zijn het over een ding eens; er zullen minder winkels komen, maar er zullen altijd winkels blijven. Maar je moet je onderscheiden met een goede formule en weten waaraan de consument behoefte heeft.
En terecht, vindt Marcel Evers van branchevereniging INretail. "Laten we niet vergeten dat winkelen nog steeds vrijetijdsbesteding nummer 1 is van de consumenten. Mensen vinden het gewoon nog leuk om naar een binnenstad te komen."

Onderscheiden vermogen

Toch gaat het de middelgrote plaatsen in Overijssel niet voor de wind. Voor een florerend centrum moeten ze zich onderscheiden. "Dat gaat verder dan een goede bereikbaarheid en goede service aan de klanten", zegt Evers. "Dat is niet onderscheidend genoeg. Het winkelgebied moet kleiner en compacter. Sommige steden zullen echt moeten afschalen, van winkelstad naar boodschappenstad." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.