nieuws

Grote order aan legertrucks Scania levert regio tientallen extra banen op

Voor de bouw van ruim tweeduizend legertrucks hoeft de fabriek van Scania in Zwolle niet aangepast te worden.
De zware en middelzware vrachtwagens worden in het reguliere productieproces gemaakt. Wel is er een extra montageploeg nodig om de wagens de komende vier jaar te bouwen.
"We gaan er vanuit dat de mega-order 25 tot 30 extra banen in de regio Zwolle oplevert", zegt Scania woordvoerder Betsie Grube. "We gaan aan de opdracht werken met een ploeg die is samengesteld uit onze ervaren monteurs. De plekken die vrij komen worden opgevuld door nieuwe medewerkers."

Container vervoer

De vrachtwagens die Scania voor het Nederlandse leger gaat maken, zijn vrijwel identiek aan de reguliere vrachtwagens van Scania. Ze zijn multi-inzetbaar maar zullen voornamelijk gebruikt worden voor het vervoer van containers met legermateriaal.
"Het grote verschil met de normale vrachtwagens is dat er een aantal onderdelen van externe leveranciers op de legertrucks gemonteerd worden", zegt projectleider Jan Grasmeijer van Scania. "Denk daarbij bijvoorbeeld aan laadkleppen, opbergkisten en hijskranen. Indien gewenst kunnen we sommige wagens, die in oorlogsgebieden gaan opereren, ook extra bepantseren".

Vervolg opdrachten defensie

De trucks voor defensie zullen binnen alle onderdelen van de Nederlandse krijgsmacht ingezet worden. Een belangrijke order voor Scania, die voor het bedrijf mogelijk ook vervolgopdrachten oplevert.
Het gunnen van de opdracht aan Scania wordt begin juli in de Tweede Kamer besproken. "In principe een formaliteit maar de champagneflessen worden pas ontkurkt als het contract definitief binnen is", aldus Scania woordvoerder Grube. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.