nieuws

'Wandelpad op palen' en 'parkeergarage' moeten Giethoorn toeristbestendig maken

Een vijf kilometer lang wandelpad en auto's van toeristen buiten het dorp in een grote parkeergarage zijn zomaar twee ideeën die woensdag werden geopperd tijdens een brainstormavond in Giethoorn.
Zo'n zestig inwoners en enkele raadsleden van andere partijen gingen in op de uitnodiging van de VVD Steenwijkerland om mee te denken over de toekomst van Giethoorn. Thema van de bijeenkomst in het Kulturhus was “Giethoorn, wonen, leven en werken; nu en in de toekomst!

Masterplan

Volgens de VVD moet er een masterplan komen want Giethoorn dreigt te bezwijken onder de alsmaar toenemende stroom toeristen. Tot voor kort waren het vooral mensen uit eigen land en de omliggende Europese landen die Giethoorn bezochten. De laatste jaren bezoeken ook steeds meer toeristen uit Aziatische en Arabische landen zoals India, China en Israël het Overijsselse dorp.

Overbelasting

De groeiende toestroom van toeristen is, volgens de VVD, goed voor de lokale economie en werkgelegenheid maar zet tegelijk de leefbaarheid en de authenticiteit van het dorp onder druk. Ook zorgt de stroom toeristen voor overbelasting van vaarroutes, drukte op verkeerswegen en parkeerproblemen. 

Kilometers lang wandelpad op palen

Een aantal inwoners zou graag zien dat dagjesmensen buiten het dorp de auto parkeren tegen een vast tarief en dat (slimme) borden de bezoekers verwijzen naar lege parkeerplaatsen. Ook een (ondergrondse) parkeergarage werd genoemd evenals stewards die toeristen van informatie voorzien. Wim Stapel stelde voor om een nieuw wandel/fietspad op palen aan te leggen. Het vijf kilometer lange pad tussen het bestaande Binnenpad en het Bovenwijde zou volgens de fractievoorzitter van de VVD Steenwijkerland voor zo'n vijf miljoen euro te realiseren moeten zijn. Het pad zou de kern van het dorp kunnen ontlasten.

Verkiezingsprogramma

De lokale VVD wilde woensdagavond van inwoners en ondernemers horen wat er volgens hen nodig is voor een goede balans tussen economisch belang, veiligheid en het behoud van authentieke waarden en leefbaarheid van Giethoorn. De uitkomsten neemt de partij mee in het partijprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.