Kinderopvang Doomijn Zwolle positief over inenten van volwassenen tegen kinkhoest

"We waren er al mee bezig, maar de Raad is ons nu net een stap voor." Dat zegt Wim Bosch, voorzitter van de Raad van Bestuur van Travers/Domijn in reactie op een advies van de Gezondheidsraad. Die wil dat volwassenen die in direct contact staan met kinderen tot een half jaar in worden geënt tegen kinkhoest.

De Gezondheidsraad adviseert demissionair minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om mensen die in direct contact staan met kinderen tot zes maanden oud, een vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden.

Kinderen gemakkelijk besmet

Gezonde volwassenen hebben normaal gesproken geen grote problemen bij kinkhoest. Maar de bacterie die de ziekte veroorzaakt is heel besmettelijk. Jonge kinderen kunnen gemakkelijk besmet worden, met in uitzonderlijke gevallen zelfs de dood tot gevolg. 

Omdat het vaccin bij kinderen tot zes maanden nog niet optimaal actief is en de afweer nog niet voldoende opgebouwd, vindt de Raad het belangrijk om deze groep met dit advies extra te beschermen.

Veiligheid

Bij Doomijn zijn ze daar dus al een tijd over aan het praten. Wat Bosch betreft gaat dat proces nu gewoon verder. "Medewerkers vragen er ook zelf om. Alles om voor de veiligheid van de kinderen."

"Als medewerkers die inenting niet willen, kunnen ze er voor kiezen om niet voor groep met jonge kinderen te werken. Als ze voor de babygroep of een horizontale groep met jonge kinderen werken, dan zal de vaccinatie wel iets zijn dat ze moeten doen."

Meer over dit onderwerp:
kinderopvang Nieuws
Deel dit artikel: