nieuws

Geslaagd of gezakt? Spannende dag voor examenleerlingen en voor scholen

De een loopt de hele dag te ijsberen door de kamer, de ander zit non-stop zenuwachtig naar de telefoon te kijken. Het is voor examenscholieren een spannende dag. Belt de school met goed of slecht nieuws?Â
Op de meeste middelbare scholen is het een hectische dag. Vanmorgen vroeg werden de normeringen van de examens bekend. Dat betekent dat scholen aan het rekenen slaan.

Telcommissie komt bij elkaar

"De administratie gaat dan meteen aan de slag", vertelt teamleider Igor Wassink van Lyceum de Grundel. "Zij rekenen alle punten om in cijfers. Daarna komt de telcommissie bij elkaar en worden alle cijfers goed gecontroleerd. Dan volgt nog een vergadering met alle mentors." 
In de middag worden de leerlingen eindelijk uit hun lijden verlost. Bij de ene school bellen ze alleen met slecht nieuws, andere scholen ook met goed nieuws. Mentor Ryanne Baijens van De Grundel belt alle 26 leerlingen op haar lijst. Twee leerlingen op haar lijst zijn gezakt. 

Tranen

"Voor ons is het ook altijd een spannende dag", vertelt Baijens. "Zeker als we weten dat enkele leerlingen op het randje zitten. We leven wel met de leerlingen mee op zo'n dag, of ze nou geslaagd of gezakt zijn. De meeste leerlingen reageren uitbundig, vooral de meiden. Anderen juist heel nuchter." En als er gehuild wordt aan de andere kant van de lijn? "Ja, dan slik ik ook wel even." 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.