nieuws

Benefietconcert voor gevluchte dirigent uit Syrië levert in Enschede 750 euro op

Een benefietconcert voor een uit Syrië gevluchte dirigent en musicus heeft vanavond in Enschede 750 euro opgebracht. Majed Srai Aldeen vluchtte twee jaar geleden naar Nederland. Kort daarvoor dirigeerde hij nog zijn eigen orkest in het Opera House in Damascus, de hoofdstad van Syrië.
Eenmaal in het azc in Azelo kwam hij snel in contact met andere muzikanten. Bijvoorbeeld met Humphrey Baumann, die gitaarlessen geeft. Baumann helpt Majed met het leggen van contacten en het verkrijgen van muziekinstrumenten, want hij is vrijwel met lege handen vertrokken uit Syrië. Vlakbij zijn huis ontplofte in 2015 een bom, waarna hij naar Europa vluchtte. 

Weer een eigen orkest

Majed Srai Aldeen wil ook in Nederland een eigen orkest formeren. Hij wil Arabische muziek gaan spelen om zo meer begrip te kweken voor de Arabische cultuur. "Ik wil de Nederlanders laten horen wat het verschil is tussen Arabische en Westerse toonladders", vertelt hij tijdens het benefietconcert in de Grote Kerk in Enschede. 
"We hebben al eerder geld ingezameld, toen heb ik hem een klarinet cadeau kunnen geven", zegt Baumann. "Alle bezoekers kunnen vanavond middels een vrije gift doneren voor Majed, het geld gaat rechtstreeks naar hem. Dan kan hij instrumenten aanschaffen of tweedehands instrumenten laten opknappen." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.