Zorghotel moet De Zwanenhof in Zenderen goede financiële basis geven

Na vijf jaar plannen maken, procederen, naar het asielzoekerscentrum of toch weer niet, ging voor De Zwanenhof in Zenderen vorige week eindelijk het licht op groen: het voormalig retraitehuis in Zenderen mag op eigen grond een zorghotel bouwen.

Al in 2012 ontstond de wens bij mede-directeur Joke Mijdam om De Zwanenhof uit te breiden met een extra vleugel waar mensen na een operatie op verhaal konden komen.

De plannen voor een aanbouw van veertig kamers waren al in een vergevorderd stadium, toen het azc aan de Bornerbroeksestraat door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers te koop werd aangeboden.

Herbestemming

Het complex met sportterreinen leek een prima locatie en bood veel mogelijkheden tot revalidatie. Joke Mijdam: "Het was een uitgelezen kans om een stuk erfgoed in Twente duurzaam te herbestemmen."  

Maar het liep anders: net voordat de financiering rond kwam, besloot het COA het pand van de markt te halen. Dankzij de vluchtelingenstroom werd het weer in gebruik genomen als azc. 

Terug bij af

"Een enorme deceptie", herinnert Joke Mijdam zich. Maar het leverde wel op dat ze hun plannen opnieuw tegen het licht konden houden. Het ontwerp dat er nu ligt, telt zestig kamers, heeft een zwembad met beweegbare bodem, een beweegtuin en mogelijkheden om te sporten.

Het cirkelvormige gebouw komt achter het bezinningscentrum. "Bijna niemand weet dat we hier negen hectare eigen grond hebben".  

Killing voor ondernemers

Het duurzame gebouw bestaat uit twee bouwlagen en zal in zijn eigen energie voorzien. De bouw van het zorghotel liep echter opnieuw ernstige vertraging op: twee noabers protesteerden tot aan de Raad van State. 

Mijdam: "ik heb er geen moeite mee dat mensen gebruik maken van hun democratisch recht. Maar het is echt killing voor een organisatie dat de procedures van de Raad van State niet aan een termijn gebonden zijn". Voor De Zwanenhof betekende het uitstel een flinke financiële tegenvaller. 

Overijssel Vandaag 17 juni

Hoogtij 18 juni

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: