nieuws

Nabestaanden Joodse kunsthandelaar Goudstikker op expo in Deventer

De erven Goudstikker hebben vandaag de tentoonstelling 'Roofkunst' in de Deventer Bergkerk bezocht. Het ging om de klein- en schoondochter van de Joodse kunsthandelaar Goudstikker, die in de Tweede Wereldoorlog zijn kunstbezit verloor aan de Duitsers. Pas in 2006 werden ruim 200 werken teruggegeven aan de familie, na een lang juridisch gevecht.
De dames Marei en Charlene von Saher werden rondgeleid door Rudi Ekkart, de inhoudelijk samensteller van de tentoonstelling. Ekkart was in de late jaren ‘90 verantwoordelijk voor het nieuwe restitutiebeleid, waarmee de teruggave aan de familie Goudstikker mogelijk werd.

Vlucht

Jacques Goudstikker was de grote smaakmaker in de internationale kunsthandel voor de oorlog. Hij vluchtte vanwege zijn Joodse achtergrond in de meidagen van 1940 met zijn vrouw en zoontje. Zij konden aan boord komen van het laatste schip van IJmuiden naar Zuid-Amerika. Hij verongelukte op tragische wijze aan boord.

Göring

De achtergebleven topstukken uit zijn collectie werden vervolgens door medewerkers van de firma verkocht aan Hermann Göring, zonder toestemming van de familie. De kunsthandel zelf werd voortgezet onder Duits bewind. Na de oorlog heeft de weduwe Goudstikker jarenlang geprobeerd de collectie terug te krijgen, maar zonder succes.

Teruggave

Marei en Charlene von Saher, schoondochter en kleindochter van de familie Goudstikker, claimden in 1997 werk uit de handelsvoorraad van internationaal gerenommeerde kunsthandel. In 2006 werden 202 kunstwerken teruggegeven. Belangrijk bewijsstuk voor deze teruggave was het zakboekje van Goudstikker, dat ook in de expositie te zien is.

Expositie

In de tentoonstelling Roofkunst in de Bergkerk te Deventer wordt voor de eerste keer het complete verhaal verteld van handel, roof en teruggave voor, tijdens en na WO II. De organisatie is in handen van Deventenaren Eva Kleeman en Daaf Ledeboer van de Ter Borch Stichting. De expositie loopt tot eind augustus.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.