De Schilder en Het Late Licht

Zo is Amsterdam op haar mooist, een zonnige voormiddag, ritselende bomen in groen Oud-West, duifje op het dak, op weg naar een atelier. Natuurlijk ben ik wat gespannen, eigenlijk meer super-gefocust. Omdat ik niet elke dag een icoon uit de Nederlandse film- en -óók- kunstgeschiedenis ontmoet.

Eigenlijk wilde ik Jeroen Krabbé (1944) in Dalfsen ontmoeten, de plek waar hij en zijn gezin al 43 jaar een huis hebben. De plek waar ze mee vergroeid zijn. Zegt hij zelf. Maar, het werd zijn historische atelier in Amsterdam. Ik klaag niet. Wat een prachtige locatie. Het blijkt ook nog eens een van de oude ateliers van George Breitner te zijn. De Amsterdamse kunstschilder die het fameuze Meisje-in-de-witte-kimono schilderde en een van de eerste Amsterdamse stadsfotografen was.  Krabbé's grootvader schijnt Breitner daar vaak bezocht te hebben, het waren schildersvrienden. Het maakt de cirkel rond. Zijn grootvader was namelijk schilder, evenals zijn vader, hijzelf, zijn zoon en nu zijn kleindochter. En hoewel dat kunstenaarschap voor Jeroen Krabbé zelf altijd prominent aanwezig was, kennen wij hem vooral als acteur en toneelspeler. Nou, ik ga u verklappen: daar gaat verandering in komen.

Dat komt allemaal door Ralph Keuning, van Museum de Fundatie. Hij vroeg Krabbé een retrospectief te maken, tien jaar geleden. Een overzicht van zijn werk tot nu toe.  Krabbé vertrouwde het voor geen meter, hij was eerder eens tot de grond toe afgebrand na een expositie in Nederland en vroeg zijn zoon om raad. 'Jas, moet ik dat wel doen?' 'Ach, ga toch gewoon eens met hem praten' zei hij 'dat kan toch geen kwaad.' Zo geschiedde. In Jeroen's plaats liet Ralph Keuning de hoon van kunstig Nederland van zijn schouders glijden en na de tentoonstellingen 'De ondergang van Abraham Reiss' (het geschilderde levenspad van zijn joodse grootvader die vermoord werd in Sobibor) en Dum Vivimus Vivamus (een serie schilderijen van zijn eigen kindertekeningen) is er nu Het Late Licht. Zijn 'Dalfsen-serie' in de Fundatie in Zwolle. Abstractere schilderijen dan ooit, volop licht en kleur. Ontstaan toen zijn echtgenote Herma hem op een middag riep en naar het pad in het bos wees, bij hun huis. Het licht toverde door de bomen. Jeroen maakte foto's, drukte ze af en schilderde.

Wat me nu duidelijk word is dat Jeroen Krabbé groot geworden is als kunstschilder. Hij ging naar de voorloper van de Rietveld-academie. De overstap naar de toneelschool was volstrekt spontaan. En nogal succesvol. Hij speelde op het toneel, in tv-series en films. Net na zijn dertigste zocht Krabbé opnieuw de kunstacademie op en haalde alle tegenstanders over hem toch opnieuw toe te laten. Het lukte. Ondertussen maakte Jeroen film na film en stond hij avonden lang op het toneel.

Toen na enkele jaren de film 'Soldaat van Oranje' volgde in 1977, kwam ook zijn internationale doorbraak. En mét de acteur, reisde de schilder Jeroen Krabbé mee de wereld over. Hij liet een speciaal reis-schilderkoffertje maken. Voor mij vallen nu ook al die landschappen van die fenomenale plekken overal ter wereld op z'n plek: La Dique, Nieuw Zeeland, Afrika, Argentinië, Amerika, Cambodja, Thailand... Jeroen Krabbé was er eenvoudigweg op een filmset en zocht ondertussen met zijn schilderskoffer rust in een desolaat stukje landschap...

Het was een mooie ontmoeting op deze zomerse middag in Amsterdam... Jeroen Krabbé vertelt. U ziet het in een tweeluik in OverUITdeKunst. Jeroen Krabbé: De Schilder en Het Late Licht.

Een aanrader is nog het dubbelinterview in het boek dat bij de tentoonstelling hoort. Normaal wijs ik u daar niet op: maar Frenk van der Linden interviewde Jeroen  Krabbé en Ralph Keuning samen. Het leverde een uniek geschreven portret op. In OverUITdeKunst leert u Jeroen Krabbé een beetje beter kennen in twee afleveringen: zondag 21 juli om 11.20, 12.20, 17.15 en 18.15 uur op TV Oost.

Inga Tjapkes

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: