nieuws

Enschede onderzoekt 'walgelijke vergelijking' van Pegida-voorman

De gemeente Enschede onderzoekt of en welke juridische stappen er mogelijk zijn tegen Edwin Wagensveld, de aanvoerder van de Nederlandse tak van het extreemrechtse Pegida. Wagensveld noemt de burgemeester van Enschede in een video 'de nieuwe Adolf'. Dat deed hij nadat vandaag bekend werd gemaakt dat de anti-islamdemonstratie in Enschede zondag niet door mag gaan.
"Ik doe zo geen zaken", zegt locoburgemeester Eelco Eerenberg. "Ik vind dat een walgelijke vergelijking. We zijn hier bezig om op een nette manier zaken te doen, zodat het in Enschede veilig is. Dan zijn dit soort vergelijkingen ongepast."
Juristen van Enschede onderzoeken of en welke stappen er ondernomen kunnen worden tegen de voorman van de Nederlandse Pegida.

Demonstratieverbod

Eerder vandaag liet de gemeente weten de voorgenomen demonstratie van extreemrechtse organisaties als Pegida, Hooligans gegen Salafisten (HoGeSa) en Britain First te verbieden. De demonstratie zou zondag worden gehouden op het Polaroidterrein in Enschede, er was ook een tegendemonstratie aangekondigd. De gemeente had sterke aanwijzingen dat het tot een confrontatie zou komen tussen demonstranten en tegendemonstranten.
Wagensveld besloot als reactie met een filmpje te komen waarin hij oproept om toch naar Enschede te komen. "Voor mij toont dat aan dat hij echt op een confrontatie uit is. Hij roept ook op om te komen zondag. Als je uit bent op een confrontatie, dan ben je niet welkom in Enschede."

Zondag

Om er voor te zorgen dat het zondag niet alsnog uit de hand loopt, gaat de politie mensen die niets in de stad te zoeken hebben 'vriendelijk verzoeken huiswaarts te keren. "Als ze dat niet doen, dan zal de politie ingrijpen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.