Staatssecretaris wil Betuweroute volop benutten in strijd tegen giftreinen door Overijssel

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu wil vervoerders stimuleren om de Betuweroute naar Duitsland optimaal te benutten. Ze gaat dit financieel zo aantrekkelijk mogelijk maken.  Dat zei de bewindsvrouw in gesprek met burgemeester Rob Welten van Borne en de wethouders Jan Bron en Liesbeth Grijsen van Hengelo en Deventer.Â

De staatssecretaris stuurt binnenkort een brief naar de Kamer. Begin volgende maand gaat ze in gesprek met de Tweede kamer. Vandaag praatte zij al met bestuurders uit het hele land over de situatie. Daar waren ook vervoerders en andere partijen bij aanwezig die betrokken zijn bij het goederenvervoer per spoor in Nederland. 

De staatssecretaris wees op een heel voorzichtig dalende trend van het aantal giftreinen in het laatste kwartaal, maar de verbeteringen gaan haar niet snel genoeg. Dijksma gaf ook aan dat zonder ingrijpende maatregelen overschrijdingen door gaan. Dijksma geeft vervoerders en verladers nog één kans om met ProRail de zaken te veranderen.

Als dit niet lukt, gaat Dijksma vervoerders dwingen een bepaalde spoorroute te nemen. Volgens woordvoerster van de staatssecretaris is dat een zeer ingrijpende maatregel voor vervoerders. Dijksma verwacht dan ook dat de vervoerders het niet zo ver zullen laten komen. De bewindsvrouw benadrukte dat de veiligheid overal gewaarborgd is. 

Op 5 juli praat de Kamer over het onderwerp. Burgemeester Rob Welten van Borne verwacht dat ook bestuurders uit deze regio naar die bijeenkomst zullen gaan. 

 

Deel dit artikel: