nieuws

Schrijver Özcan Akyol uit Deventer bedreigd vanwege documentaire over Turkije

Schrijver en journalist Özcan Akyol
Schrijver en journalist Özcan Akyol
Schrijver en journalist Özcan Akyol uit Deventer reisde door Turkije voor een tv-documentaire die hij daar maakte 'De neven van Eus'. Daar heeft hij de nodige heftige reacties op ontvangen.

Doodsbedreigingen

"Ik krijg vooral digitale doodsbedreigingen", zegt de nuchtere Deventenaar. "De politie is echt super in deze kwestie. Zij hebben pro-actief contact opgenomen en zijn er direct bij."
Iedere week is een aflevering van de documentaire te zien bij de publieke omroep. Akyol is al enkele weken weer terug in Nederland, maar loopt niet overal meer even onbezorgd rond. "Ik voel mij niet overal veilig in Deventer. Ik ga de komende tijd geen boodschapje meer doen bij de Turkse supermarkt."
"Ik ben sowieso wel iemand die vaak binnen is, niet altijd een sociaal persoon. Maar je gaat wel twee keer nadenken voordat je op zaterdagmiddag even een wandeling wilt maken. Ik loop dan niet met de handen in de zakken flierefluitend rond."

Volgende aflevering nog duidelijker

Akyol kijkt uit naar de aflevering van komende zondag, zowel in positieve als in negatieve zin. "Dat is toch wel de mooiste aflevering die er tussen zit, omdat ik naar een conservatief stukje Turkije ga waar ook veel Turkse Nederlanders vandaan komen. Dat kan dan wel nog meer reacties op gaan roepen in Nederland denk ik."

Waarom de documentaire?

Akyol zat vorige maand in Overijssel Vandaag, waar hij uitlegde waarom hij de documentaire in Turkije maakte. "Er is een homogeen beeld ontstaan van Turkije, maar ik wilde ook de andere kant laten zien. Het ging mij niet alleen om de tegenstellingen, maar ik wilde iedereen laten zien: communisten, christenen, die zijn er ook allemaal."
"Het beeld wat er van Turkije is, is niet onlogisch. Als er iets gebeurt in Turkije, is het meestal de president die iets roept of iemand opsluit. Wat wij niet zien, is dat er een tegenbeweging is, die zich verzet tegen alles wat er gebeurt."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.