nieuws

Extra politie en handhavers in Enschede vanwege demonstratie- en groepsverbod

Demonstratie- en groepsverbod in Enschede
Demonstratie- en groepsverbod in Enschede
De gemeente Enschede zet zondag extra politie en handhavers in om de orde in en rond het centrum te kunnen bewaken. Het gemeentebestuur geeft op deze manier invulling aan het demonstratieverbod en groepsverbod dat zondag in Enschede van kracht is.
Het demonstratieverbod werd eerder deze week ingesteld, nadat enkele extreemrechtse organisaties van plan waren om een anti-islamdemonstratie in de stad te houden. De demonstratie zou zondag worden gehouden op het Polaroidterrein in Enschede.
Er was ook een tegendemonstratie aangekondigd. De gemeente is van mening dat met de gelijktijdige demonstraties, met een belang en doelstelling die qua inhoudelijke boodschap lijnrecht op elkaar staan, grote verstoringen van de openbare orde te verwachten zijn. Een algeheel demonstratieverbod was het gevolg.

'Ook groepsverbod'

"Sommige individuen hebben aangegeven dat ze hiermee niet akkoord gaan en ondanks het verbod tóch menen Enschede aan te doen om hun stem te laten horen. Demonstranten zal zondag duidelijk gemaakt worden dat ze niet welkom zijn en worden aangespoord om terug te keren naar huis. Om de handhavers extra mogelijkheden te geven, geldt er die dag óók een groepsverbod in het centrum", meldt de gemeente.
Het groepsverbod houdt in dat groepen van drie of meer mensen die zonder redelijk doel in het centrum aanwezig zijn uit dit gebied verwijderd kunnen worden. De gemeente zegt elke mogelijke ontwikkeling in de gaten te houden, zodat er snel en adequaat opgetreden kan worden.
Het demonstratieverbod en groepsverbod is zondag zowel van kracht in het rode gebied (centrum) als in het blauwe gebied (oorspronkelijke protestlocatie).
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.