PvdA wil uitstel besluit over opslag waterstofgas in Twentse bodem

"Er mag geen gas de Twentse bodem in zonder dat eerst gemeentes worden gehoord." Dat zegt PvdA-fractievoorzitter Tijs de Bree. De PvdA wil dat een provinciaal voorstel om de Twentse bodem aan te wijzen als 'zoekgebied' voor ondergrondse opslag van waterstofgas of perslucht wordt uitgesteld.Â

"De provincie gaat te snel. Bij besluiten die voor generaties gevolgen kunnen hebben mogen we niet over één nacht ijs gaan", aldus De Bree.

Perslucht en waterstof

Het provinciale voorstel 'gebruik diepe ondergrond' staat op de agenda van de Statenvergadering van woensdag 21 juni. Overijssel wil zoutlagen tussen Hengelo, Dinkelland en Enschede aanwijzen als locatie waar perslucht en waterstof kan worden opgeslagen.

Volgens de PvdA Overijssel is de gemeente Enschede pas op 2 juni op de hoogte gesteld van het plan. De gemeente heeft geen tijd gehad om zich in te lezen of om bezwaar te maken tegen het voorstel, aldus de partij.

Voldoende tijd

De gemeenteraad van Enschede vraagt voldoende tijd om zorgvuldig over het voorstel na te denken en desnoods bezwaar te maken. De PvdA Overijssel steunt die wens. "Voordat we een zorgvuldig besluit kunnen nemen moeten we éérst luisteren naar de mensen die het aangaat," zegt De Bree.

"We staan als Provinciale Staten op onze achterste benen als het rijk en de NAM besluiten afvalwater in de Twentse bodem spuiten zonder ons te vragen hoe wij Overijsselaars daarover denken. Nu lijkt het op z'n minst alsof wij onze eigen gemeentes op dezelfde manier behandelen. Dat is de wereld op z'n kop."

Meer over dit onderwerp:
Zwolle PvdA IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel: