nieuws

Steeds minder cafés in Overijssel, meer snackbars en restaurants

Bier, biertappen, biertje
Bier, biertappen, biertje
Cafés hebben het steeds lastiger in Overijssel. In elf jaar is het aantal kroegen gedaald van 745 in 2007 naar 660 vestigingen dit jaar. Vooral sinds 2014 neemt het aantal sterk af, in vier jaar hielden 45 cafés op met bestaan.
Dit komt overeen met de landelijke trend. Cafés, bars en discotheken moet het steeds vaker afleggen. Het aantal daalde in heel Nederland met zo'n tweeduizend naar ruim tienduizend vestigingen, een daling van zestien procent. 

Eet- en snackgelegenheden floreren

Waar een snel drankje scoren dus moeilijker wordt, floreert de snelle hap in Overijssel. Het aantal snackbars in de provincie steeg sinds 2014 - sinds dat jaar worden cijfers bijgehouden over deze tak van horeca - van 724 naar 840 vestigingen in 2017. 
Ook restaurants doen het goed. In 2007 waren er nog 655 restaurants in Overijssel, dit aantal steeg in elf jaar met tweehonderd tot 855 vestigingen dit jaar. Sinds 2014 wordt de stijging flink doorgezet, vanaf dat jaar daalt het aantal snackbars juist. 

Rookverbod en stijgende bierprijzen oorzaak

Ook landelijk openen er steeds meer restaurants en snackbars. Het aantal restaurants is sinds 2007 met een derde toegenomen tot vijftienduizend, er zijn 14.600 snackbars in Nederland. 
Dat de traditionele kroeg de weg omhoog niet weet te vinden, komt volgens de Rabobank onder meer door het in 2008 ingevoerde rookverbod en de steeds verder stijgende bierprijzen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.