nieuws

Voor Bert Kleine Schaars was uitzending naar Libanon bepaald geen vakantie

In aanloop naar de Nationale Veteranendag die zaterdag wordt gehouden, schreef Bert Kleine Schaars uit Averlo bij Deventer een boek over de tijd die hij als dienstplichtig soldaat doorbracht in Libanon. ‘Libanon 1980, vakantieland?’ heet het. "Omdat veel mensen toen dachten dat we er op vakantie waren."
Volgens Kleine Schaars een volslagen misvatting. "Het was echt een oorlog, waarbij de granaten je soms letterlijk over je hoofd vlogen."

UNIFIL

In Overijssel Vandaag zegt hij dat in de jaren '80, toen hij en negenduizend anderen door Nederland en namens de Verenigde Naties in het UNIFIL-leger werden uitgezonden, geen idee had waar in hij terecht zou komen. In zijn boek legde hij zijn verhaal en dat van nog twaalf anderen vast. "Bij terugkomst was er in Nederland geen aandacht voor ons verhaal, ik denk door de tijdgeest van toen. Je was vies als je in het leger zat of had gezeten, het was de tijd van de grote demonstraties tegen kernwapens en zo."

Onzin

In het boek beschrijft Kleine Schaars ook dat er vaak aan hem gevraagd wordt of hij 'er iets aan over heeft gehouden'. "Onzin natuurlijk. Daar stoor ik me aan. De meeste mensen functioneren heel normaal. Het kan gewoon je buurman zijn."  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.