Zwolse synagoge eert Selma Wijnberg met een tentoonstelling

Selma Wijnberg uit Zwolle was 17 jaar toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De Zwolse Jodin dook onder, werd verraden en op transport gesteld. In de Zwolse synagoge is een tentoonstelling over haar leven ingericht.

Via Westerbork kwam ze aan in het vernietigingskamp Sobibor. Ze moest werken bij het sorteren van de kleding en daar ontmoette ze de Pool Chajm Engel, met wie ze later zou trouwen.

Chajm was betrokken bij de opstand in het kamp. In de chaos die ontstond slaagden ze erin, te ontsnappen. Het kamp werd na de opstand met de grond gelijk gemaakt. Er is weinig wat herinnert aan de verschrikkingen van destijds. 

Tentoonstelling in de synagoge

In de synagoge aan de Samuel Hirschstraat in Zwolle is een tentoonstelling ingericht over het leven van Selma. Ze was de dochter van de eigenaar van hotel Wijnberg. Veel Zwollenaren leerden er dansen of kwamen er samen na de veemarkt. 

Na hun vlucht kon het stel onderduiken in een kleine boerderij op het Poolse platteland. Tot haar ontzetting raakte ze zwanger. "Nu zullen we allemaal sterven", schreef ze in het dagboek dat ze toen bijhield.

Zover kwam het niet. De tentoonstelling laat een foto zien van een gelukkig echtpaar met de kleine Emiel. Het geluk duurde niet lang: de klein jongen overleed aan een koemelkallergie. Selma en Chajm emigreerden later met twee kinderen naar de VS. In 2010 was Selma even terug in Nederland. Chajm overleed in 2003.

Veel geluk

Ondanks alle ellende liet Selma niet na te zeggen dat ze veel geluk heeft gehad. "Onvoorstelbaar", meent Ingrid Petiet, een van de samenstellers van de expositie. "Wij hebben het leven, en vaak nog een leuk leven ook, en klagen al als het een beetje warm is". 

Zondag 25 juni in Hoogtij

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel: