nieuws

Proef in Zwolle: politie tevreden over het gebruik van de taser

Stroomstootwapen/ taser
Stroomstootwapen/ taser
Politieagenten die onder meer in Zwolle meedoen aan een proef met stroomstootwapens, zijn over het algemeen tevreden over het gebruik ervan. De proef begon in februari van dit jaar in Zwolle, Rotterdam en Amersfoort. Volgend jaar wordt het gebruik geëvalueerd.
Het gebruik van stroomstootwapens oftewel tasers moet leiden tot een veiliger, effectiever en meer gedoseerd politiegeweld. De taser vult het gat op tussen de wapenstok en het pistool. Een taser deelt een klap uit van 0,004 ampère door iemands lichaam. Dat leidt tot een tijdelijke verlamming.

112 keer ingezet

Het wapen wordt tot nog toe het vaakst gebruikt door politieagenten in Rotterdam en is 112 keer ingezet. Er is 78 keer mee gedreigd, 21 keer mee geschoten en 13 keer tegen iemands lichaam gehouden. In dat geval veroorzaakt het pijn, maar geen verlamming. Dat laatste gebeurt wel als ermee geschoten wordt.
Bijna driehonderd agenten lopen met een taser rond. Veel agenten zien de taser als een welkome aanvulling op de wapenrusting en als redelijk veilig.
Tot nu toe is één klacht binnengekomen van iemand die door de politie met een taser is bewerkt. Dat is een man uit Amersfoort die zijn arm brak nadat hij was getaserd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.