nieuws

Ontbreken bevelvoerder bij brand Goor 'unicum', vrijwilligers staan achter regels

Dat de vrijwilligers van de brandweer in Goor vrijdagmiddag niet in konden grijpen bij een brand pal naast de brandweerkazerne, was een unicum. Dat zegt Stephan Wevers, commandant van de brandweer Twente. De vrijwilligers balen van de commotie maar steunen de regels omtrent het uitrukken.
Vrijdag moesten brandweerlieden uit Markelo en Diepenheim uitrukken om een brand in schuren te blussen. Het brandweerkorps van Goor mocht niet uitrukken uit de naastgelegen kazerne omdat er geen bevelvoerder was.
Dat schoot bij enkele raadsfracties in het verkeerde keelgat; de PvdA in Hof van Twente vroeg zelfs om een onderzoek. De PvdA blijft aandringen op verandering van de regels maar de meerderheid neemt genoegen met de uitleg van brandweercommandant Wevers. 
"We hebben een vrijwilligersorganisatie in Twente", verklaart Wevers. "Dat betekent dat je geen honderd procent garantie krijgt. En we hebben ook te maken met een wet. Dat de bevelvoerder er vrijdag niet was, komt zelden voor. In bijna 99 procent van de gevallen gaat het wel goed, dit was echt een uitzondering."

Wijziging regels
Volgens de commandant vragen ook de de vrijwilligers niet om een versoepeling van de regelgeving. "Als wij uitrukken, dan moeten er risico's ingeschat worden en dat moet iemand doen die getraind is. De vrijwilligers moeten naar binnen, dan moet veilig gebeuren en dus moet er een bevelvoerder bij."
De vrijwilligers balen volgens Wevers van de commotie, maar zouden de volgende keer op dezelfde manier te werk gaan. "Zij weten hoe complex het is om een brand te bestrijden. Zij kennen ook de gevaren van een inzet. Je moet met elkaar naar binnen in een gevaarlijke omgeving. Zij weten dat er dan een bevelvoerder nodig is."

Beroepskrachten

Het aannemen van een beroepskracht is volgens Wevers geen oplossing. "Dat is onbetaalbaar. Met vrijwilligers heb je geen honderd procent garantie, maar het verleden heeft laten zien dat dit wel werk. De laatste twee jaar zijn we 630 keer uitgerukt voor een brand in Hof van Twente. Tien keer hadden we niet voldoende mensen, maar dan komt er een andere brandweerauto. Want er gaan altijd twee eenheden rijden."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.