nieuws

Overijsselse waterschappen houden droogte en hitte in de gaten: is een beregeningsverbod nodig?

De aanhoudende warmte en het gebrek aan regen begint op steeds meer plaatsen een probleem te worden. Zoals op het platteland, waar de grondwaterstand steeds lager wordt. De Overijsselse waterschappen houden scherp in de gaten of een beregeningsverbod moet worden ingesteld: boeren mogen op dat moment geen water uit sloten, beken en kanalen meer gebruiken om het land te besproeien.
In delen van Limburg en Noord-Brabant is zo'n beregeningsverbod al een tijd ingesteld. Volgens gebiedsbeheerder Huttenhuis van waterschap Vechtstromen is de grondwaterstand in delen van Overijssel momenteel veel lager dan normaal. "Dat betekent dat de wortels van de gewassen met moeite of helemaal geen grondwater kunnen bereiken. Als de droogte doorzet en de boeren kunnen niet beregenen, dan is er een probleem."

Elsbeek

Een beregeningsverbod is er nog niet, al is bijvoorbeeld de waterstand in de Elsbeek, vlak buiten Hengelo, laag genoeg om een beregeningsregeling in te stellen. "Als er geen overtollig water door de beek stroomt mag je geen water aan de beek onttrekken."
Als er een beregeningsverbod komt, levert dat een groot risico voor de oogst op. Toch kun je niet zeggen 'trek die beek maar leeg'. "De gevolgen voor de natuur kunnen dan groot zijn", aldus Huttenhuis. Het waterschap kan bij een overtreding flinke boetes opleggen, tot wel vijftienhonderd euro.
Ook vijvers in de Overijsselse steden hebben het moeilijk door de hitte en de aanhoudende droogte. "Er is geen aanvoer van nieuw water. Er kan botulisme ontstaan, vissterfte. Het beste zou zijn om een week lang dagelijks flinke buien te hebben." Maar daar ziet het er de komende dagen in elk geval nog niet naar uit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.