nieuws

Noordrijn-Westfalen gaat diploma's Nederlandse mbo-opleidingen erkennen

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, deels grenzend aan Overijssel, wil de samenwerking met Nederland verder uitbreiden. Uit een nieuw regeerakkoord tussen de Duitse partijen CDU en FDP, blijkt dat diploma's van Nederlandse mbo-opleidingen ook in Duitsland erkend zullen gaan worden.Â
Voor afgestudeerden met een hbo-diploma of een universitair diploma was dit al het geval. Het erkennen van diploma's, behaald in het praktisch onderwijs, moet de grensoverschrijdende arbeidsmarkt aantrekkelijker maken.

Systeem voor werkzoekenden

In het regeerakkoord wordt ook gesproken over een 'digitaal arbeidssysteem' dat het makkelijker moet maken voor Nederlanders om te werken in Duitsland. Het regeerakkoord loop in Noordrijn-Westfalen tot 2022. Wanneer de veranderingen zullen worden doorgevoerd is volgende de Duits-Nederlandse Handelskamer, nu nog niet bekend. 

Energievoorzieningen

In het coalitieverdrag van Noordrijn-Westfalen wordt gesproken over een 'Niederlande-Jahr'. Er wordt meer aandacht besteed aan transport en logistiek en veiligheid en transport. Zo wil men ook privéhuishoudens grensoverschrijdende energievoorzieningen aanbieden.

Spoor

Noordrijn-Westfalen heeft ook voornemens ingenomen over het grensoverschrijdend spoor. Zo wordt de uitbreiding van de Betuwelijn aan Duitse zijde versneld. Over het spoor van Overijssel naar Noordrein-Westfalen, is niets specifieks bekend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.