Het proces Jansen Steur: 'Een schoolvoorbeeld van hoe het echt niet moet'

"Het proces Jansen Steur is een schoolvoorbeeld van hoe het echt niet moet." Dat zegt strafadvocaat Peter Plasman over de grootste medische strafzaak in de Nederlandse strafgeschiedenis.

Plasman wordt de raadsman van Jansen Steur nadat de rechtbank in Almelo de neuroloog heeft veroordeeld tot drie jaar celstraf. Plasman schrijft over het proces en zijn periode als raadsman van Jansen Steur in het boek Echte Misdaad - Strijd.

In het boek schrijft Plasman dat hij in zijn loopbaan "zelden zo'n slechte gerechtelijke beslissing onder ogen heeft gekregen". Uiteindelijk wordt Jansen Steur door het gerechtshof in Arnhem vrijgesproken.

Roddel en achterklap

Voor de buitenwereld komt deze vrijspraak totaal onverwacht. Voor Plasman niet. "De buitenwereld had al voor de zitting geoordeeld op basis van roddel en achterklap en op basis van onvolledige en onjuiste informatie en op basis van keiharde leugens", zegt Plasman in Overijssel Vandaag op TV Oost. "En dat is gevaarlijk, want als te vaak wordt gedacht dat rechters er niks van kunnen, wordt het gezag van de rechterlijke macht in twijfel getrokken en dan ebt de rechtsstaat weg."

Het vuurtje dat Jansen Steur schuldig is, wordt volgens Plasman telkens opgestookt door het Openbaar Ministerie en letselschadespecialist Yme Drost uit Hengelo.

Florence Nightingale

Van Yme Drost (in het boek Dost genoemd) heeft Plasman geen hoge pet op. "Waar ik een (professionele) hekel aan heb, zijn advocaten en andere juristen die doen voorkomen alsof zij niet eenzijdig bezig zijn, maar als een soort Florence Nightingale een hoger ideaal nastreven. Dost was er zo eentje."

Letselschadespecialist Drost heeft het boek waarin hij wordt genoemd niet gelezen. Na het lezen van de passages reageert hij nuchter. "Tja, als hij niet eens mijn achternaam goed kan schrijven, wat moet ik er dan van vinden?"

De vergelijking met Florence Nightingale gaat volgens Drost niet op. "Ik heb het voor de mensen gedaan, voor de slachtoffers en het heeft ze niets gekost."

"Kundig strafrechtadvocaat"

Over strafrechtadvocaat Peter Plasman is Drost uitgesproken: "Hij is op mij overgekomen als een zeer kundig strafrechtadvocaat. Je gunt iedereen zo’n advocaat."

Over het verhaal van Plasman in het boek is Drost ook uitgesproken: "Ik vind dat hij de slachtoffers onrecht aandoet door te zeggen dat het vonnis dat door de rechtbank is uitgesproken, is gebaseerd op basis van roddel en achterklap en onjuiste informatie.


Ik blijf erbij dat de feiten juist waren. Ik zie dat het gerechtshof zegt: wij geloven Jansen Steur. En dat gebeurt niet vaak. Ik heb Jansen Steur meermalen meegemaakt en hem vaker op een leugen betrapt.


"Ik vind dat het gerechtshof zich onvoldoende heeft verdiept in de zaak. Het hof had in gesprek moeten gaan met de slachtoffers."


"Nogmaals, ik vind het jammer voor de slachtoffers dat ze in dit boek zo worden neergezet. Ik geef Plasman alle eer. Hij heeft het goed gedaan", zegt Drost.

Meer over dit onderwerp:
Regio Almelo Jansen Steur Verhalen
Deel dit artikel: