nieuws
Waarom komen bosbranden zoals in Portugal hier niet voor? 7 oorzaken
Het is droog in Overijssel en het risico op een natuurbrand is daarom groot. Toch zijn bosbranden zoals in Portugal bijna uitgesloten, zegt natuurbrandexpert Erik Pluim van de Veiligheidsregio IJsselland. De 7 oorzaken:Â
1. We hebben geen steile heuvels in Overijssel
Eén van de redenen dat de branden in Portugal zo snel zich konden uitbreiden is dat brand altijd omhoog wil. En heuvel op gaat dat razendsnel. Volgens de brandweer is de Sallandse Heuvelrug bijvoorbeeld niet te vergelijken met het bergachtige landschap in Portugal.
2. Een brand is in Overijssel vrij snel ontdekt.
In Portugal niet, daar is het gebied zo uitgestrekt dat een brand zo een uur kan woekeren, zonder ontdekt te worden. De gebieden hier zijn veel kleiner, daarbij is het aantal toeristen in onze natuurgebieden zo groot, dat een brand niet ongezien kan blijven.
3. Het terrein in Portugal is veel minder toegankelijk dan hier.
Je kunt brand in een natuurgebied in Overijssel makkelijk bereiken, mocht een voertuig niet in de buurt komen, dan is er zelfs een speciale handcrew beschikbaar die de brand te voet kan bestrijden
4. De vegetatie in Portugal is volledig anders
Er groeien voornamelijk eucalyptusbomen, die branden 'als de tierelier', aldus de brandweer. Dat komt door de brandbare hars in de boom. Hier groeit voornamelijk heide en naaldbomen en dat brand een stuk minder hard. In Portugal is zelfs brand in de toppen van de bomen, wat heel uitzonderlijk is.
5. Onze natuur is geordend, netjes zelfs.
In Portugal is er sprake van een volkomen wildernis, waardoor de brand soms fysiek niet te bereiken is. Onze natuur is netjes, makkelijk te doorkruisen en overzichtelijk.
6. Er zijn speciale brandwegen in onze natuurgebieden.
Speciale brandwegen doorkruisen ons natuurgebied, dat zijn zandwegen die de brand tegenhouden. Ook zijn er stroken loofhout in het bos die veel langzamer en slechter branden.
7. De droogte hier is niet te vergelijken met die in Portugal.
De laatste reden is niet onbelangrijk: de droogte is in Portugal véél intenser dan hier. Droogte wordt door de brandweer en veiligheidsregio's gemeten in een zogenoemde M8-index, wat correspondeert met de code groen, geel oranje of rood. Temperatuur, luchtvochtigheid, kracht van de zon, hoeveelheid regen, luchtdruk en stokgewicht (maat voor de droogte van vegetatie) worden gecombineerd tot een getal.
Boven de 35 is het code geel, boven de 55 code oranje en boven de 75 code rood. Vandaag ligt in Overijssel de index op 55, wat ruim binnen de waarde van code oranje valt. Ter vergelijking, in Portugal kwam de waarde boven de honderd uit, wat betekent diep, diep, diep rood. In Nederland zouden natuurgebieden bij die waarde afgesloten worden voor publiek.
Kortom, angst voor een grote natuurbrand waarbij tientallen doden vallen in Overijssel ongegrond. Al benadrukt Pluim wel: het is nooit helemaal uit te sluiten.