nieuws

FNV deelt zonnebrand en ijsjes uit op bouwplaatsen in Enschede

Vakbond FNV heeft vanochtend ijsjes en zonnebrand uitgedeeld op bouwplaatsen in Enschede. "We krijgen veel wisselende signalen op bouwplaatsen. Op sommige plekken is nauwelijks water en geen extra drinken. Dat kan niet nu het zo warm is", zegt vakbondsbestuurder Margreet Pasman.Â
Op de eerste bouwplaats aan de Geessinkweg krijgen alle bouwvakkers een tube met zonnebrand van de FNV. "Je hoort hoe weinig de bouwvakkers zich insmeren. Terwijl huidkanker het meest voorkomt bij bouwvakkers", zegt Pasman. 

Koelkast goed gevuld

Over deze bouwplaats heeft de FNV weinig te klagen. De koelkast is goed gevuld en de bouwvakkers kunnen op sommige momenten van de dag in de schaduw werken. De uitvoerder haalt 's middags geregeld ijsjes voor alle medewerkers. Ook mogen ze het op deze warme dagen rustiger aan doen. 
"We zien ook bouwplaatsen waar weinig wordt gedaan om het draaglijk te maken", zegt Pasman. "De mensen moeten korter kunnen werken en meer kunnen pauzeren. Desnoods rijdt de uitvoerder zelf naar de supermarkt om verfrissing te regelen." 

Tropenrooster

Van sommige bouwvakkers mag er wel een tropenrooster komen, zodat ze niet op het warmste moment van de dag in de felle zon aan het werk zijn. "Een tropenrooster lijkt me verstandig", vindt ook Pasman. "We kennen al vorstverlet. In de nieuwe CAO willen we ook afspraken maken over een tropenrooster. We begrijpen dat het werk ook op deze dagen moet gebeuren, maar het mag niet ten koste gaan van de gezondheid van mensen.
Op de parkeerplaats bij winkelcentrum Zuid in Enschede werken de stratenmakers in de volle zon. De FNV haalt hier ijsjes voor de mannen. Klagen over de hitte doen ze hier niet.

IJsbonnetje naar de baas

"We hebben een goede baas", zegt stratenmaker Rudi Huijbers van Maris Infra in Borne. "Af en toe lopen we de supermarkt in en kopen we een ijsje of koud drinken. Het bonnetje mogen we inleveren bij de baas. Ook mogen we eerder stoppen met werken als het te warm wordt, hij doet daar niet moeilijk over." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.