nieuws

'Zwemmen in de IJssel aantrekkelijk maar levensgevaarlijk'

"We begrijpen dat het aantrekkelijk is om in rivieren te zwemmen, maar het is levensgevaarlijk." Rijkswaterstaat waarschuwt opnieuw voor de gevaren van het zwemmen in grote rivieren zoals de IJssel. Afgelopen dagen zijn in de Waal drie mensen om het leven gekomen.
Deventer is één van de plekken waar kinderen en volwassenen een verfrissende duik in de rivier nemen. "We weten dat het gevaarlijk kan zijn", zegt een van de kinderen, "maar er hangen hier geen bordjes dat het niet mag."
"Het is een heel lange rivier", zegt Sandra van der Zweep van Rijkswaterstaat. "We kunnen niet overal bordjes neerzetten." Daarom waarschuwt Rijkswaterstaat op verschillende manieren voor de gevaren. "Het is levensgevaarlijk om van een brug te springen. Je kunt ergens op springen dat je niet ziet. Ga naar een officiële zwemwaterlocatie, daar is het veilig."
Niet alleen kou of dingen onder water zijn gevaarlijk, de lage waterstand door de droogte levert een extra risico op. "Door de lage waterstand is de zuiging van schepen sterker, je wordt sneller meegezogen door de stroming."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.