nieuws

Roadtrippen met een dwarslaesie? Niek en Leanne uit Enschede gaan het avontuur aan

Een roadtrip maken door Scandinavië is al een avontuur op zich, laat staan als je ook nog eens een dwarslaesie hebt. Toch gaat de Usselose Niek de Jonge (24) op 9 juli de uitdaging aan, samen met vriendin Leanne (23). Op Facebook willen ze laten zien wat er nog allemaal mogelijk is na een dwarslaesie. Leanne: "Het moet geen 'kanker is stom'-verhaal worden."
"Dit is de eerste keer sinds Niek in een rolstoel belandde dat we op vakantie gaan, en dan gaan we ook nog eens kamperen en roadtrippen", lacht Leanne Maathuis uit Enschede.
"Dat maakt het spannend. Wat gaat goed en waar we tegenaan lopen? Dat soort dingen delen we straks op social media."

Normale dingen

Leannes vriend Niek belandde in 2015 door een lage dwarslaesie in een rolstoel. Zijn gezondheid werd in eerste instantie aangetast door een hersentumor, waarvan de tweede uitzaaiing in de rug zo opzwol dat hij een beschadiging van het zenuwstelsel veroorzaakte.
Maar ondanks dat dat de levens van zowel Niek als Leanne drastisch veranderde, is het jonge stel vastbesloten om de normale dingen van het leven zoveel mogelijk te blijven doen.
Fotograaf: Facebook / Takeitlaesie

Idolaat van auto's

Onder die 'normale dingen' valt ook het maken van een roadtrip; Niek was voordat hij in de rolstoel belandde idolaat van auto's en alles wat daarbij komt kijken.
In eerste instantie was het voor het stel niet makkelijk om geschikte tips en adviezen te vinden over reizen met een dwarslaesie. Leanne: "Dus besloten we ons avontuur zelf online te delen, om mensen te motiveren en inspireren. We willen laten zien wat er allemaal mogelijk is."

'Creatieve puzzeltocht'

Op 9 juli vertrekken Niek en Leanne naar Winschoten, waar op 10 juli de start van de georganiseerde roadtrip plaatsvindt. Het stel reist met de organisatie Park and Party Run, dat een 'creatieve puzzeltocht' organiseert door Scandinavië.
Samen met een heleboel andere autoliefhebbers wordt vijf dagen lang elke dag 400 kilometer afgelegd. "Voor de organisatie is het de eerste keer dat ze een deelnemer hebben met een dwarslaesie",  vertelt Leanne, "dus voor hen is het ook wel spannend."
Fotograaf: Facebook / Takeitlaesie Take it laesie

BMW met V8-motor

Maandag gaat de auto (Leanne: "Eentje uit de BMW 7-serie met een V8-motor.") naar de garage, om te worden aangepast.
"Het is al een automaat, maar door de dwarslaesie kan Niek natuurlijk niet zoveel met de gas- en rempedalen", legt de Enschedese uit. "Daar komen dus hendels voor in de plaats."

Mooi weer

Daarnaast is de auto al helemaal beplakt met stickers van sponsoren. "Die sponsoren ons financieel of met bepaalde diensten. Een deel van de aanpassing van de auto wordt door de sponsoren betaald."
"We hopen dat het straks mooi weer is, zodat we veel mooie foto's van de auto kunnen maken. Dan komen de sponsoren goed tot hun recht."
Fotograaf: Facebook / Takeitlaesie

Laten zien wat mogelijk is

Of het stel er zin in heeft? "Ja, wel een beetje", lacht Leanne.
"Nee, we hebben er superveel zin in. We willen ook vooral het positieve van deze vakantie benadrukken, laten zien wat allemaal mogelijk is. Het moet geen 'kanker is stom'-verhaal worden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.