nieuws

Virus op paardenbedrijf Bad Bentheim, ruiters in grensgebied gewaarschuwd

Virus op paardenbedrijf Bad Bentheim, ruiters in grensgebied gewaarschuwd
Virus op paardenbedrijf Bad Bentheim, ruiters in grensgebied gewaarschuwd
Ruiters en eigenaren van paarden in het grensgebied met Duitsland krijgen het advies de omgeving van Bad Bentheim te mijden. Daar is de voor paarden zeer besmettelijke ziekte Equine Infectieuze Anemie (EIA), ook wel bekend als moeraskoorts, vastgesteld. Het virus brak uit op een paardenbedrijf en in Bad Bentheim geldt een vervoersverbod.
Moeraskoorts is een virale infectieziekte die bloedarmoede en terugkerende koortsperioden veroorzaakt. Het virus wordt door insecten verspreid. De ziekte komt behalve bij paarden ook voor bij ezels en muilezels. Mensen kunnen de ziekte niet krijgen of overbrengen.

Ernstige bloedarmoede

Moeraskoorts leidt bij paarden tot ernstige bloedarmoede. De ziekte kan acuut of chronisch verlopen. Bij de acute vorm kan het paard verschijnselen tonen als koorts, lusteloosheid, bloedingen en onregelmatige hartslag. Behandeling of virusvrij maken van zieke of besmette dieren is niet mogelijk. Er bestaat geen vaccin of adequate behandeling voor de ziekte.

Paard afgemaakt

De ziekte is volgens de website van de Hannover Allgemeine bij één paard vastgesteld. Het dier deed recent mee aan een polotoernooi en is inmiddels afgemaakt. Bij een eerste test op de andere dieren op de paardenhouderij in Bad Bentheim werd geen moeraskoorts vastgesteld. Toch blijft het vervoersverbod nog van kracht.

Nuchter gereageerd

Nederland is officieel nog vrij van het virus. Behalve in Duitsland zijn ook stalhouders in het grensgebied vanmorgen geïnformeerd over de uitbraak. De melding van de uitbraak van moeraskoorts leidt nog niet tot veel onrust.
Zo wordt bij stal het Oosterbrook van Gert-Jan Bruggink in De Lutte nuchter gereageerd. "We treffen geen bijzondere maatregelen, want je kan er niets tegen doen. Maar we gaan nu ook niet naar Bad Bentheim met de paarden",  zegt een woordvoerder.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.