nieuws

Leerkrachten basisonderwijs luiden noodklok: Kinderen dupe van hoge werkdruk

Leerkrachten in het basisonderwijs luiden de noodklok: de werkdruk is groot en het salaris te laag. Een tekort aan onderwijzers dreigt. Dinsdagochtend leggen veel docenten, waaronder in Overijssel, een uur het werk neer.
Ook leerlingen van basisschool Erve Hooyerinck in Delden kunnen dinsdagochtend een uur later op school terecht. Hun leraren staken om de politiek wakker te schudden. Het onderwijs lijdt volgens hen onder de werkdruk.
"Dan zit je weer in een gesprek, dan weer in een vergadering. Ik had die tijd zó graag willen besteden aan het onderwijs", aldus docent Lucian Raanhuis. "Om eens gewoon kinderen te observeren. Daar is geen tijd voor. Het gaat maar door."

Kinderen de dupe

Volgens leerkracht Koen Grothues zijn kinderen de dupe: "je hebt minder aandacht voor individuen die die hulp nodig hebben. Omdat je daar niet aan toe komt. Dat is heel frustrerend. Ieder kind heeft recht op die aandacht."
Eén van de redenen dat de werkdruk is toegenomen is het ‘passend onderwijs’. Dit betekent dat elk kind een eigen onderwijsplan heeft. Dit moet worden opgeschreven en geëvalueerd. "Ik heb soms net het gevoel alsof ik een administratief medewerker ben", vindt Grothues.  

Taken weghalen

Directeur Geert Ros ondersteunt de stakingsactie. Hij erkent dat er leerkrachten zijn die het moeilijk hebben. "Soms kan ik daar wat extra mensen op zetten, of taken weghalen. Maar dat kan niet altijd. Dan gaat het onderwijs achteruit."
"Nog steeds word je wel afgerekend op Cito-scores en dergelijke", legt Raanhuis uit. "Je kunt dat wel naast je neerleggen. Maar als de inspectie komt en een kind valt ergens op uit, dan vraagt die wel wat je daar als leerkracht aan hebt gedaan. Dát is de werkdruk."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.