Statenfracties PvdA en 50-Plus willen meer informatie over gebruik ondergrond

Provincie Overijssel moet betrokken gemeenten beter voorzien van informatie over het gebruik van de ondergrond. Dat stellen de Statenfracties 50-Plus en PvdA, die constateren dat het provinciale plan voor onder meer opslag van gas en afvalwater in de Overijsselse bodem bij gemeenten niet bekend is. Â

De provincie heeft een drietal locaties aangewezen die geschikt zijn voor het opslaan van vloei- en brandstoffen diep onder de grond.  Het voorstel deed vorige week onverwacht nogal wat stof opwaaien. Met name omdat het provinciale plan niet of minder bekend zou zijn bij de betrokken gemeenten Hardenberg, Hengelo en Enschede.

Zijn gemeenten voldoende geïnformeerd?

De statenleden Fred Kerkhof (50-Plus) en Tijs de Bree (PvdA) willen dat gedeputeerde Van Haaf opheldering geeft over de manier waarop de gemeenten wel of niet zijn geïnformeerd over het gebruik van de diepe ondergrond. 


"In de Statenvergadering zei gedeputeerde Van Haaf nog stellig dat gemeenten ruim op tijd en zelfs op meerdere momenten waren geïnformeerd", zegt Fred Kerkhof. "Maar ik hoor van meerdere raadsleden en wethouders dat zij niet van de plannen wisten. Dat is toch op zijn minst merkwaardig. Daar wil ik duidelijkheid over."

Zitten gemeenten collectief te slapen?

"Er zijn volgens mij twee mogelijkheden: óf de gemeentes hebben collectief zitten slapen, óf de provincie is tekort geschoten", zegt PvdA-fractievoorzitter Tijs de Bree. "Het lijkt me onwaarschijnlijk dat Enschede én Hengelo én Hardenberg allemaal hetzelfde bericht hebben gemist, dus ik heb sterk het vermoeden dat de fout bij de provincie zit. Voor een college dat de mond vol heeft van haar 'nieuwe bestuursstijl' zou dat toch wel bedroevend zijn."

Deel dit artikel: