nieuws
Foto's verongelukte zoon tekenen moeder voor het leven
Nina Meesters nog steeds boos over delen foto's
Nina Meesters uit Almelo rouwt om het verlies van haar zoon Chiel (16) die eind januari bij een aanrijding met een auto om het leven kwam. Behalve verdrietig is Meesters ook boos. Boos op de mensen die kort na het ongeluk met hun smartphones foto's en filmpjes maakten van haar overleden zoon en verspreidden.Â
Moeder Nina begrijpt nog steeds niet waarom volwassenen foto's van haar overleden zoon maakten. "Er is zelfs een automobilist gestopt om een foto te maken en daarna doorgereden. Als je dat hoort, dan staat je verstand even stil."
Handelen politie
De snelheid waarmee de foto's en filmpjes via sociale media en internet werden verspreid, maakte het voor de politie moeilijker om hun werk te doen. Bij een dodelijk ongeluk controleert de politie de identiteit van een slachtoffer op drie manieren, om 100 procent zeker van de identiteit van het slachtoffer te zijn.
Die tijd was er nu niet. Bij het vaststellen van de identiteit van Chiel baseerde de politie zich alleen op het identiteitsbewijs dat het slachtoffer bij zich droeg. Tijd voor een extra controle was er niet. Agent Daniël Dubbink: "Het is een taak van de politie om dit nieuws te brengen. De ouders moeten zoiets niet via het internet te weten komen. Gelukkig waren we het internet voor en konden wij de moeder het nieuws persoonlijk vertellen."
Geen onderzoek
Waarom omstanders de gevolgen van een ongeluk filmen is onbekend. Wel hebben psychologen die gespecialiseerd zijn in het bystander-effect een redelijk vermoeden. Zij denken dat omstanders handelen met een emotioneel motief. De belevenissen zijn erg heftig en dat willen mensen delen met hun omgeving.
Bang
De politie riep dezelfde dag op om te stoppen met het delen van de foto's en de filmpjes. Nina Meesters heeft de verspreide beelden niet gezien, maar toch blijft ze bang. "Niets verdwijnt echt van internet. Mijn gezin en ik vrezen dat we de beelden alsnog eens onder ogen krijgen."