nieuws

Ultieme poging om Deventer haven nieuw leven in te blazen

Politiek, overheid en ondernemers hebben de handen ineen geslagen om de Deventer haven weer nieuw leven in te blazen. "Deventer is een echte havenstad. Deventer heeft zelfs één van de grootste havens van Nederland, zeker qua oppervlak. Maar we zijn 'm vergeten", zegt VVD'er Lars Wuijster.
Hij trok samen met een aantal andere gemeenteraadsleden de stoute schoenen aan, in een ultieme poging om de Deventer haven te redden van de ondergang. "Er zitten wel bedrijven in het havengebied, maar ze zijn maar weinig watergerelateerd. Er moet wel eerst veel werk worden verzet. Zo is er veel te veel groen gegroeid, moet de bodem worden gebaggerd en moeten de faciliteiten voor schippers op orde worden gebracht."

Containerterminal

Volgens Wuijster is er een geïnteresseerde ondernemer die een containerterminal wil beginnen. "Dat zou een enorme boost geven aan de haven. Je moet er ook aan denken dat er nog veel ruimte op het water is voor vervoer. Veel meer dan op de weg. Die kans moeten we benutten."

Opschieten

Ook Arjen Vels van het overkoepelend orgaan voor Deventer bedrijventerreinen is enthousiast. "Maar we moeten wel opschieten. De huizenbouw in Deventer rukt ook op. Als er eenmaal in het havengebied huizen gebouwd gaan worden, is het over en uit voor de havenindustrie. Havenbedrijven vragen een grote milieucirkel en dat gaat niet samen met wonen."

Hanze-instinct

Ook Harry Webers van De Nieuwe Hanze ziet kansen voor Deventer. "We hebben een enorme havengeschiedenis in Deventer. In de Hanzetijd kwamen ze van heinde en verre om hier goederen te verhandelen. Dat Hanze-instinct, die mentaliteit, zit nog steeds in de Deventenaar en kan goed van pas komen om de Deventer haven weer op de kaart te zetten. Ik zeg: actie, actie, actie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.