nieuws

Zwolle gaat samenwerken met CBS in het Urban Data Center

Gemeente Zwolle start een samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek voor nieuw beleid dat gebaseerd is op actuele en gedetailleerde data. Zwolle en het CBS wisselen gegevensbestanden met elkaar uit. De samenwerking heeft fysiek plaats in het nieuwe CBS Urban Data Center, dat is gevestigd in Brainz, een werkplaats in de spoorzone van Zwolle.
Vandaag openden wethouder Jan Brink van de gemeente Zwolle en directeur-generaal Tjark Tjin-A-Tsoi van het CBS het CBS Urban Data Center Zwolle. Zwolle is de vijfde gemeente van Nederland die op deze wijze met het CBS gaat samenwerken. Eindhoven, Heerlen, Groningen en Venlo gingen Zwolle voor.
De samenwerking met het CBS past in het streven van de gemeente Zwolle om als smart city zo veel mogelijk meerwaarde te halen uit de groeiende hoeveelheid gegevensverzamelingen die beschikbaar zijn. Het biedt ook de mogelijkheid om de gegevens die Zwolle al verzameld heeft over ontwikkelingen binnen de stad te vergelijken met de gegevens van het CBS over andere steden in Nederland. 

Onderzoeksprojecten die op stapel staan

Het komend jaar gaan de gemeente Zwolle en het CBS aan de slag met verschillende concrete onderzoeksprojecten, zoals:
• het optimaliseren van het Buurt-voor-Buurt Onderzoek dat de gemeente Zwolle iedere twee jaar uitvoert.
• het scherper in beeld brengen van armoede in Zwolle.
• het inzichtelijk maken van loopstromen in de binnenstad;
• het optimaliseren van de monitoring sociaal domein.
• het optimaliseren van de monitoring van de gemeentelijke programmabegroting

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.