nieuws

Monumentale villa in Kampen punt van discussie; slopen of restaureren?

Het wordt ook wel de 'puist van Kampen' genoemd: een monumentale villa aan de Bovenhavenstraat. De villa is al jarenlang onderwerp van discussie en de gemeente Kampen wil het pand slopen. Dit valt niet in goede aarde bij GroenLinks en een aantal betrokken Kampenaren. Zij vinden dat het pand van grote historische waarde is voor de stad.
GroenLinks wil dat het pand wordt gerestaureerd. "Het pand heeft een rijke geschiedenis en is van historische waarde voor de stad en daar moeten we zuinig op zijn," aldus Nieke Jansen, fractievoorzitter van GroenLinks Kampen. 

Bijzondere villa

Monumentenkenner Ernst Hupkes van de website tekampen.nl is het met Jansen eens, "Dit is één van de eerste plekken in Kampen waar de industrie is neergestreken, het is bijzonder dat dit gebouw er überhaupt nog staat, het is in slechte staat maar zeker te behouden."

Nieuwbouw

De gemeente denkt hier anders over, zij vindt dat restaureren of renoveren te veel geld kost. Kampen heeft een ander plan: de villa en omliggende panden slopen en een provinciale subsidie van 160.000 euro gebruiken voor nieuwbouw. "Wat er staat komt terug, maar dan in een nieuw jasje," aldus wethouder Gerrit Jan Veldhoen. 
Volgende week donderdag wordt het voorstel van de gemeente besproken in de gemeenteraad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.