Wie schreef in 2004 een anonieme brief over de overval op de bloemenhandelaar in Zwolle?

"Ik weet wie één van de daders is. Ik hoop dat u de rest van de daders ook opspoort." Het is een citaat uit een brief die in 2004 naar de politie is gestuurd. Opvallend is dat in de brief de naam van de Engelsman wordt genoemd, die kort geleden als verdachte is aangehouden voor de overval op een Zwolse bloemenhandelaar in 2003.

In de vroege ochtend van donderdag 10 juli 2003 wordt de 79-jarige bloemenhandelaar in zijn huis aan de Biltweg in Zwolle overvallen. Door twee onbekende mannen is hij vastgebonden met tape, mishandeld en met een mes gestoken. De daders gaan er zonder buit vandoor en weten ook lang uit de handen van de politie te blijven.

Anonieme brief

In 2004, het onderzoek naar de overval is dan al gesloten, komt de anonieme brief binnen. Het is een tip over een beroving op een woonwagenkamp. De bloemenhandelaar woonde niet op een woonwagenkamp, maar er is bij de recherche dan wel een vermoeden dat de tip over de overval gaat. Er zijn dan onvoldoende aanknopingspunten om verder onderzoek te doen.

Een Cold Caseteam heeft onder meer DNA-sporen opnieuw onderzocht. Dat leidde in 2014 tot de aanhouding van een 34-jarige man uit Enschede. Hij is later door de rechtbank vrijgesproken, het OM heeft daar hoger beroep tegen aangetekend.

Man uit Engeland aangehouden
Recent kwam een man van 39 uit Engeland in beeld. Na een DNA-match is de man in Engeland aangehouden en twee weken geleden uitgeleverd aan Nederland. De naam van deze verdachte wordt genoemd in de anonieme brief uit 2004. De politie wil nu graag in contact komen met de schrijver ervan.

Kent of bent u de briefschrijver of schrijfster? Bel dan naar de opsporingstiplijn: 0800 – 6070 (gratis nummer). Vertrouwelijk met een rechercheur spreken kan bij het Team Nationale Inlichtingen: 079 – 345 8 999.