nieuws

Tweeëneenhalf jaar cel geëist tegen asielzoeker voor brandstichting in azc Schalkhaar

Rechtbank Overijssel in Zwolle
Rechtbank Overijssel in Zwolle
De officier van justitie heeft 2,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 24-jarige asielzoeker uit Iran. De man zou onder andere in september vorig jaar brand gesticht hebben in het azc Schalkhaar.
De brandstichting mislukte omdat het matras brandvertragend was en het alarm afging.
De asielzoeker werd na zijn komst in Nederland eind 2015 negen keer overgeplaatst van azc naar azc. Uiteindelijk kwam de onhandelbare man terecht op de afdeling Intensieve Begeleiding van het azc in Schalkhaar. Daar zat de man niet lang, na de brandstichting op zijn kamer werd hij opgepakt. De 24-jarige was gevlucht maar werd in de buurt gevonden door een ingezette politiehelikopter.

Serie van incidenten

De rechtszaak tegen de 24-jarige asielzoeker werd vanmorgen voor de rechtbank in Zwolle behandeld. Die moest zich buigen over een hele serie incidenten, van vernielingen in asielzoekerscentra in Oranje en Onnen, bedreigingen van medewerkers, beveiligers en politiemensen tot een steekpartij in het azc Dronten. Daar zou hij een medebewoner in de borst hebben gestoken. De man had geluk. Het mes miste zijn hart.

Drankmisbruik oorzaak van onhandelbaar gedrag

Er is onderzoek gedaan naar de oorzaak van de explosieve en gevaarlijke uitbarstingen van de man. Hij werd 6 weken geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Daar weigerde hij om mee te werken aan onderzoeken en de kliniek kan niet anders aangeven dan dat drankmisbruik de voornaamste reden is van het gedrag van de verdachte.
"U zit hier nu heel rustig, maar als u gedronken hebt zijn andere mensen doodsbang voor u", merkte de rechtbank op. Dat beaamde de man en verklaarde dat hij geen alcohol meer wil drinken, "het heeft mijn leven kapot gemaakt."

Gemarteld in geboorteland

De asielzoeker kwam eind 2015 in Nederland na gevlucht te zijn uit zijn geboorteland. Daar zou hij vanwege zijn homoseksuele geaardheid gemarteld zijn. Volgens hem zal hij een uitzetting naar zijn geboorteland niet overleven. Dat zei ook de advocaat van de man.
Volgens de officier van justitie riekt dat naar emotionele chantage van de rechtbank: "Het komt erop neer, als u hem veroordeeld wordt hij opgehangen?"
Vonnis over twee weken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.