nieuws

Hardenberg wil betrokken worden bij overleg over gebruik ondergrond

Lekkage afvalwater in Holtheme
Lekkage afvalwater in Holtheme
De gemeente Hardenberg heeft een brief gestuurd naar de provincie Overijssel met het uitdrukkelijke verzoek om bestuurlijk overleg over de aanwijzing van bodemlocaties waar afvalwater en koolstofdioxide kan worden opgeslagen.
Tot schrik van Hardenberg worden de gasvelden in de gemeenten expliciet aangegeven als bodemlocatie voor de opslag van afvalwater uit de olie-industrie en mogelijk koolstofdioxide. Dat staat in een Statenvoorstel.

Hardenberg wil betrokken worden

Hardenberg wijst er op dat sinds 1 januari van dit jaar ook de gemeente volgens de nieuwe Mijnbouwwet betrokken moet worden bij het gebruik van de diepe ondergrond als de betreffende locatie toebehoort aan het gemeentelijk grondgebied. Dit zou dus ook moeten gebeuren bij het aanwijzen van locaties voor de opslag van vloeistoffen en gassen in de Hardenbergse bodem.
De provincie acht de gasvelden in de gemeente Hardenberg als een van de weinige plekken in Overijssel geschikt voor opslag van afvalwater. Hardenberg wil op zijn minst daarover kunnen adviseren, zeker omdat in het afgelopen jaar zeer duidelijk is gebleken dat er onder de bevolking geen enkel draagvlak is voor het injecteren in de bodem van afvalwater.    

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.