nieuws

Tour de France: wat kunnen we verwachten van Deventer wielerploeg Team Sunweb?

Vandaag start de Tour de France, de moeder aller wielerkoersen. Aan de start staat een ploeg met Overijsselse roots: Team Sunweb. "Het gaat geen Giro worden", waarschuwt directeur Iwan Spekenbrink. De Tour de France is anders, al was het maar omdat Giro-winnaar Tom Dumoulin niet start. "We gaan voor ritwinsten".
Wielrenner Tom Dumoulin van Team Sunweb schreef dit seizoen geschiedenis door de Ronde van Italië te winnen, waarmee voor het eerst in 37 jaar een Nederlander een grote wielerronde won. 

Dagsucces met Matthews

Een dagsucces boeken. Dat is waar de ploegbaas uit Markelo tijdens de Tour op inzet. "Met een renner als Michael Matthews maken we zeker kans op ritwinst", aldus Spekenbrink. De Australische renner die rijdt voor Sunweb is een snelle renner, die goed floreert in heuvelachtig terrein. Ook Fransman Warren Barguil wordt genoemd. "Maar hij is niet fit, omdat hij zijn heup heeft gebroken en daardoor niet op tijd in topvorm is."

Giro of Tour?

De winst van de Ronde van Italië door Sunweb ligt nog vers in het geheugen. Spekenbrink: "Hoeveel ik ook uitkijk naar de Tour de France - het is toch de moeder aller koersen - ben ik groot fan van de Giro. Vooral van hoe Italianen de koers beleven. Kiezen tussen beide rondes is onmogelijk. Maar laat ik het zo zeggen: als mijn vrouw Marloes en ik op vakantie gaan, dan gaan we naar Noord-Italië."
De ploeg uit Deventer begon in 2008 met een kleine club. Ze wilden het anders doen, de wielersport moest schoon, transparant. Intussen bestaat Sunweb uit 125 personeelsleden: een mannenploeg, een vrouwenploeg en een development team.

Kleine ploeg

Spekenbrink: "We waren in het begin inderdaad een pietepeuterig klein ploegje, in een heel groot circus dat de Tour de France heet. Ik kwam niet uit de wielersport, dat heeft zo z'n voor- en nadelen. Je gaat namelijk als je drie weken in de Tour werkt, bijna geloven dat het er écht toe doet. Maar sport is de belangrijkste bijzaak in het leven, met de nadruk op "bij". Als je terugkomt na de Tour in Twente, en de buurman begint over dat je je gras moet maaien? Dan werkt dat wel ontnuchterend ja."
Het hele interview met ploegbaas Iwan Spekenbrink in Groot Onderhoud is hiernaast terug te luisteren. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.